Foto: Promo/Kolarčeva zadužbina

Pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić izvešće koncert “Nebeska Rusija - četiri maljčika” posvećen Vladi Divljanu u Kolarčevoj zadužbini u petak, 30. oktobra, u dva termina: od 20 i 21.50 sati.

Aleksandar Šandorov povezao je Koncert za klavir i orkestar broj 3 Sergeja Prokofjeva sa autorskom muzikom Vlade Divljana, svog prijatelja i saradnika, i u klavirskom duu sa svojim nekadašnjim studentom Nemanjom Nikolićem stvorio je „autentično i novo muzičko delo, maksimalno poštujući notne zapise koje koriste“.

„Кroz naslov projekta, kao i kroz sam koncertni program jasno se aludira na ‘dobri duh’ Vlade Divljana jer se koriste nazivi pesme, odnosno filma koji je nedavno snimljen o njemu (pesma ‘Maljčiki’, film ‘Nebeska tema’). Termin Rusija se u nazivu projekta koristi zbog porekla Prokofjeva čija se muzika koristi u koncertnom izvođenju“, navodi se u najavi događaja.

Ulaznice za prvi termin su već rasprodate, zbog čega je uveden i drugi, iste večeri od 21.50 sati.

Izvođenje ovog koncerta prvobitno je bilo planirano za 10. maj, na Divljanov rođendan, ali je odloženo zbog epidemiološke situacije.

Šandorov, Divljanov bliski prijatelj i saradnik na njegovom prvom samostalnom albumu upravo i nazvanom „Tajni život A. P. Šandorova“ (1988), potom i član bendova Old stars i Nevladina organizacija, govoreći o ovom koncertu, ispričao je ranije da je to „ideja, što bi se reklo, vaspostavljena pre 100 godina“, te da „ima dug prema Vladi da napravi nešto što će spojiti kompozicije Prokofjeva i njegove vanvremenske pesme“.

Vlada Divljan Foto: Bojana Janjić

Šandorov je ispričao tada da su Divljan i on slušali svojevremeno koncert gruzijske pijanistkinje Elise Virsaladze i njeno izvođenje Prokofjeva i to se obojici „jako svidelo“.

– Nedugo nakon ovog koncerta smo se Vlada i ja upoznali, a deo razgovora je bio posvećen izvrsnom koncertu kojem smo prisustvovali. Lično gajim veliku strast prema muzici Prokofjeva, on mi je pored Mocarta omiljeni kompozitor, kao i Vladi. Ne govore slučajno da je Prokofjev Mocart 20. veka. Uz Vladinu podršku sam magistrirao na „Trećem koncertu za klavir i orkestar“ i time se proslavio – naveo je Šandorov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar