Pucnji u Marseju
Pucnji u Marseju Foto: Promo

Srpsko ostvarenje "Pucnji u Marseju" uvršćeno je u selekciju predstojećeg Pulskog filmskog festivala, što će ujedno biti i hrvatska premijera naslova Gordana Matića.

U okviru programske selekcije „Posebne projekcije“ ovogodišnjeg, 69. po redu Pulskog filmskog festivala, koji će biti održan od 16. do 24. jula, biće prikazan „Pucnji u Marseju“ Gordana Matića, navodi se na sajtu Filmskog centra Srbije.

Pored Matićevog filma, u Puli će biti prikazane još tri manjinske hrvatske, odnosno većinske srpske koprodukcije – „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Raše Andrića, „Nebesa“ Srđana Dragojevića i „Nije loše biti čovek“ Duška Kovačevića.

– Teza filma jeste da je Drugi svetski rat počeo u Marseju, da su prvi pucnji ispaljeni tamo, a ne u Poljskoj. Decenijama se mistifikovalo ili zanemarivalo šta se stvarno desilo. Niko nije obrađivao taj proces, samo suđenje, koje je bitno i za našu i za istoriju Evrope – kazao je za Nova.rs Gordan Matić uoči prošlogodišnje premijere filma na Filmskim susretima u Nišu.

Gordan Matić Foto:Promo/Filmski susreti

Film prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, saučesnicima atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o procesu ali i epilogu po evropski mir. Da li je, zapravo, Drugi svetski rat počeo u Marseju tog 9. oktobra 1934. godine pucnjima na kralja Aleksandra i ministra Bartua?

– Mislim da je to bio jedan od događaja koji je obeležio 20. vek i istoriju ne samo na ovim prostorima nego uopšte u Evropi, koji je kasnije prelomio sudbinu i naših naroda na južnoslovenskim prostorima kao i u centralnoj Evropi. I u Francuskoj je ostavio dubok trag. To se docnije poklopilo i sa mnogim stranama koje su zauzeli ljudi koji su stajali iza atentata na direktan ili indirektan način – precizirao je svojevremeno reditelj za Nova.rs.

Scena iz filma Foto: Promo

Film, u kojem igraju, između ostalih, Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović i Gordan Kičić, snimljen je u rekordnom roku, za samo četiri dana.

Do sada su „Pucnji u Marseju“ prikazani na Sarajevo Film Festivalu, PYIFF u Kini, festivalima u Majnhajmu, Bratislavi, Anadoliji, a očekuju se i projekcije u Montrealu i Kataniji. Početkom meseca „Pucnji u Marseju“ nagrađeni su s tri priznanja (najbolji scenario, najboljeg reditelja i najbolji dugometražni film evropskog žirija) i na 12. SEE Filmskom festivalu, koji se odvijao u Parizu, Berlinu, Vašingtonu i u onlajn ruhu, s fokusom na kinematografiju Jugoistočne Evrope.

Bonus video: Predstavljanje filma „Nije loše biti čovek“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar