Foto:promo

Svečana beogradska  premijera filma Gordana Matića „Pucnji u Marseju“ o ubistvu kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju, biće održana 9. oktobra u 20 časova u Velikoj sali Kombank Dvorane.

Film koji je prvi put prikazan 5. avgusta na Filmskom Festivalu u Herceg Novom, sa izuzetnim prijemom kod publike, počinje svoj bioskopski život u Beogradu i širom Srbije. Datum premijere zakazan je simbolično za 9. oktobar, na godišnjicu atentata, kaže se u saopštenju Kombank dvorane.

Foto:promo

Film „Pucnji u Marseju” je igrani film u formi mokumentarija (fiktivnog dokumentarca), koja baca novo svetlo na tragičan i jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji koji se odigrao 9. oktobra 1934. godine – ubistvo kralja Aleksandra u Marseju, na francuskom tlu.

Foto:promo

Tema filma je ono što se desilo nakon atentata – hapšenje i suđenje trojici terorista, pripadnicima ustaškog pokreta, saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika bugarske VMRO i glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, dodaje se u saopštenju.

Uloge u filmu tumače: Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić i drugi.

Foto:promo

Film je snimljen u rekordnom roku, a snimanju filma prethodilo je skoro pet godina istraživačkog rada po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Počeo jesenji 18. Beogradski festival igre:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar