Snimanje filma Budi Bog s nama Slobodan Sijan i Milos Bikovic
Slobodan Šijan i Miloš Biković na setu snimanju filma "Budi Bog s nama" Foto:Promo/Nemanja

Sebe smatram rediteljom komedija što nije baš cenjen žanr kod naše kritike, iako je omiljen kod ljudi. Naši glumci to sjajno rade i to je uvek polje u kom vredi raditi. Pokušavam da tu priču ispričam ne na način koji će se baviti visokom umetnošću i avangardnom, nego na malo popularniji i komunikativniji način, rekao je legendarni reditelj Slobodan Šijan povodom svog novog filma "Budi Bog s nama" na konferenciji za medije koja je danas održana u raskošnom ambijentu dvorca Dunđerski u Bečeju.

– Da dočaramo vreme o mladim ljudima koji žele nešto da promene, jer su upravo izašli iz jednog od najgorih ratova u istoriji i ne veruju u stare vrednosti. To je suština – dodao je Šijan.

Ovo je priča o legendarnom srpskom filmskom reditelju i jednom od osnivača zenitizma Bošku Tokinu i snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima. Film je misteriozno nestao posle snimanja, a kroz sudbinu glavnog junaka saznajemo istinu o njemu.

– Tokin i dadaista Dragan Aleksić snimili su film koji se zvao „Kačaci u Topčideru“ ili „Budi Bog sa nama“, a mi smo drpili ovaj drugi naziv. O tom ostvarenju izašao je samo jedan člančić tako da se ne zna mnogo o čemu se u njemu radilo. Moja teorija je, pošto su obojica bili novinari, da su uradili dobar PR i da su stvorili mito od tog filma a poznato je da su samo snimili 200 metara. Jedan je priča da ga je snimatelj zapalio jer se zaljubio, pa da je jednostavno nestao, izgubio se. Ali sigurno je bila namera dobro zezanje jer su bili avangardisti – raspoloženo je prokomentarisao misteriju nestanka filma Šijan i naglasio da njegov film nije biografski film o Tokinu, nego fantazija sa nekim elementima iz njegovog života koja ima prilično slobodna pristup.

Snimanje filma Budi Bog s nama Slobodan Sijan i Milos Bikovic
Slobodan Šijan i Miloš Biković na setu snimanja filma Budi Bog s nama Foto:Promo/Nemanja

Producenti su najavili da kroz ovaj film upoznajemo Beograd iz zlatnog doba 20-ih godina prošlog veka; Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma. Ali i regtajma, džeza i čarlstona. I automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije.

– Beograd su tih godina zvali Pariz Balkana, bile su to urlajuće dvadesete. Vreme posle Velikog rata, najveće tragedije po naš narod. I ta energija i želja za životom, da se što više sokova života isisa, zbog neposrednog susreta sa smrću koje smo kolektivno doživeli, dodalo je ulje na vatru na duh vremena koji je nosio predznak oslobađanja. To je imalo i dobre i loše strane, jednu vrstu moralne dezorjentacije ali i rađanje umetničke slobode i izražavanja. Beograd je bio inspirativan sada i mislim da se to i sada održalo, možda ne istim plamenom, ali mislim da tinja – istakao je glumac i koproducent ovog filma Miloš Biković koji će igrati naslovnu ulogu – Boška Tokina.

Milos Bikovic konferencija za novinare film Budi Bog s nama
Miloš Biković, konferencija za medije povodom snimanja filma Budi Bog s nama Foto:Promo/Tany@

On je dodao da je ovo veoma značajna priča koja će rehabilitovati Boška Tokina.

– Nisam znao ko je dok nisam pročitao scenario. Mi imamo rupe u kolektivnom sećanju koje su najizraženije u našoj istoriji 20. veka, i zato je važno da se osvetli jedno vreme, istorija našeg filma i kulture Beograda. Trenutno se nalazimo u pregovorima i sa jednim ruskim producentom da nam se pridruži – najavio je Biković koji će prvi put biti igrati u paru Slobodom Mićalović.

Naša popularna glumica otkrila je da će glumiti lik Zore, bogate udovice, koja ja prijateljica i mecena Tokina.

– Ona mu pomaže da snimi film njegov. A način na koji to radi je zanimljiv i poseban. Ono što je divno kod ovog filma i što je dragoceno jeste specifičan scenario u kojem se pojavljuju svi znameniti ljudi tog vremena, umetnici, glumci, pisci, kritičari… To je božanstven sklop. I mi smo entuzijasti kao Tokin da završimo ovaj film u ovako teško vreme – istakla je Boba Mićalović.

Slobodan Sijan Sloboda Micalovic konferencija za novinare film Budi Bog s nama
Slobodan Šijan i Sloboda Mićalović konferencija za medije povodom snimanja filma „Budi Bog s nama“ Foto:Promo/Tany@

Jednu od tih znamenitih ličnosti glumiće Nebojša Dugalić, ali na današnjoj konferenciji nije hteo da otkrije o kome je reč iako na IMDb stranici piše da tumači Josipa Broza Tita.

– Srećan sam kao dete što sam deo ovog projekta i da se ovim vremeplovom vratimo u vreme koje iz ove perspektive deluje idealnije, u neki umetnički zamah i zanos koji je bio lucidan i hrabar – rekao je Milutin Milošević koji tumači Strahinju, prijatelja Boška Tokina..

Scenaristkinja Biljana Maksić prisutnima je rekla da se sa Šijanom zna četiri decenije i da su stalno planirali da rade nešto zajedno.

– Ovaj projekat me je godinu dana zabavljao i nije to samo biografija Boška Tokina nego film koji bi on voleo da vidi i da se vidi.

Budi Bog s nama Nebojsa Dugalic Milos Bikovic Slobodan Sijan
Nebojša Dugalić, Miloš Biković, Slobodan Šijan Foto:Promo/Tany@

Marko Paljić iz producentske kuće Gargantua Films, naglasio je da je ovo druga faza snimanja filma i da su do sada snimili 30 i nešto minuta, kao i to da se u dvorcu Dunđerski rade najvažnije scene.

Film „Budi Bog s nama“ je koprodukcija sedam zemalja i okupio je fantastičnu ekipu autora, među kojima su i direktor fotografije Dušan Ivanović, kostimografi Boris Čakširan i Bojana Nikitović, scenografi Jelena Milinović, Valentina Popržan i Nenad Marković… Muziku komponuje grupa Lajbah.

U impozantnoj glumačkoj ekipi su osim pomenutih i Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Andrija Milošević, Sergej Trifunović, Marko Janketić, Nikola Rakočević, Viktor Savić, Miloš Samolov, Nenad Okanović…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar