„Bio bi šampion sveta, da nije završio u ćuzi“: Najbolje „zatvorske pesme“ ikad

Kultura 11. maj. 202221:45
Podeli:
Foto:PARAMOUNT PICTURES - Album / Album / Profimedia

Priča o Uraganu neće biti završena dok ne skinu ljagu s njegovog imena i vrate mu vreme provedeno u zatvorskoj ćeliji, a mogao je da bude šampion sveta, peva Bob Dilan u jednoj od svojih najpoznatijih pesama "Hurricane".

Nekome će na pomen zatvora u popularnoj kulturi možda prvo na pamet pasti Džoni Keš. Ili kada govorimo o ovdašnjem podneblju stihovi Neleta Karajlića iz 1984. godine: „Okružni sudija rek’o 12 godina; 12 godina strogog zatvora…“

No, mnogo pre, ali i posle Zabranjenog pušenja silni kantautori ovde, i u svetu, pozabavili su se u svojim pesmama životom iza brave. Ispunjena je pop kultura stihovima koji se, na različite načine, bave zločinima koji su doveli do zatvorske kazne, životom u ćuzi, ili pokušajem bekstva iz iste…

Nabrajanje „zatvorskih pesama“ trajalo bi, verovatno, unedogled. Ali, evo podsećanja na sedam najboljih pesama, inspirisanih životom iza rešetaka, u izboru magazina „Far aut„:

"Folsom Prison Blues" - Džoni Keš

Ova numera "Čoveka u crnom" iz 1955. godine verovatno je prva asocijacija na "zatvorske pesme".

Jer, upravo je ona "povukla nogu", odnosno inspirisala Džonija Keša da počne da komponuje pesme o nekim od najpoznatijih zatvora u Americi.

Fasciniran zatvorima Keš je bio među prvim, ne samo kantri, već zvezdama uopšte koji je održavao besplatne koncerte za osuđenike po američkim kaznenim ustanovama.

A najpoznatiji je onaj iz 1968. godine po kojem je naslovio svoj bluz - Zatvor Folsom u Kaliforniji.

Ova pesma "zacementirala" je Kešov status kao idola "otpadnika". A napisao ju je 1952. godine dok je, bivajući u Nemačkoj kao deo američkih vazdušnih snaga, gledao u vojnoj bazi film iz 1951. godine "Inside The walls of Folsom Prison".

- Bio je to nasilan film. Samo sam želeo da napišem pesmu koja bi opisala život iza rešetaka, kakvim ga ja zamišljam - sećao se Keš.

"Kad sam bio beba mama mi je govorila: `Sine, budi dobar dečak, nemoj se igrati s pištoljima`; Ali, upucao sam čoveka u Rinu i gledao ga kako umire..."

Toliko je toga što će svakoga opčiniti u ovoj pesmi. Melodija i stihovi su besprekorni, a za većinu je ovo ultimativna zatvorska himna!

"Jailhouse Rock" - Elvis

"Rame uz rame" s Kešovim "zatvorskim bluzem" jeste hit kralja rokenrola Elvisa Prislija "Jailhouse Rock", koji se našao na vrhu američke ali i top lista u deset zemalja sveta. Numera, koju je potpisao slavni tandem Džeri Liber-Majk Stoler, načinjena je s jasnom namerom - da bude naslovna kompozicija iz istoimenog filma Ričarda Torpa koji je premijerno prikazan 1957. godine.

A u njemu Elvis igra Vinsa Evereta koji slučajno ubija pijanicu i biva osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubistva iz nehata. I sama pesma zapravo “imitira” priču filma, opisujući kako je mladi zatvorenik Vins Everet otkrio svoj talenat za muziku dok je bio zabravljen iza rešetaka. Nemoguće je ne voleti ovu pesmu, a sam uvod je bezvremen:

"Upravnik zatvora napravio je zabavu u okružnom zatvoru; zatvorski bend je bio tu i počeo da zavija..."

"Hurricane" - Bob Dilan

Jedan od četiri najuspešnija singla Boba Dilana tokom sedme dekade 20. veka, ali i jedna od njegovih i danas najpoznatijih protestnih pesama bila je numera "Hurricane". Kada je objavljena krajem 1975. godine Bilbord ju je nazvao "savršenom kombinacijom razumne mržnje i izrazom nepravde".

U numeri Dilan opisuje istinitu sudbinu boksera Robina Kartera, poznatog po nadimku "Uragan" (Hurricane) koji je greškom osuđen za trostruko ubistvo 1966. godine. Do, u najmanju ruku nepravde, koje je načinjena afroameričkom bokseru, s obzirom da maltene nije bilo dokaza koji bio ga povezali sa zločinom, došlo je zbog rasne netrpeljivosti. Bokser u zatvoru piše svoju verziju priče, koja je toliko zainteresovala američkog kantautora da ga posećuje u zatvoru, i odmah potom piše "Hurricane".

I kada je objavljena Dilan je uspeo da malo "pomeri stvar". Naime, došlo je do ponovnog suđenja Karteru, međutim presuda je ostala… Bokser je iz zatvora pušten tek 1985. godine, a zanavek su ostali Dilanovi stihovi u kojima peva: "Priča o Uraganu neće biti završena dok ne skinu ljagu s njegovog imena i vrate mu vreme provedeno u zatvorskoj ćeliji, a mogao je da bude šampion sveta…"

"Jailbreak" - Tin Lizi

Ne samo što je numera irskog benda Tin Lizi iz 1976. godine jedna od najboljih pesama za koju su Fil Lajnot i ekipa inspiraciju pronašli u zatvoru, tačnije pokušaju bekstva iz istog, već je u pitanju i jedna od numera koja je ušla u anale rokenrola. Ako bi neko postavio pitanje zašto je ovo jedna od najvoljenijih pesama, odgovor nude anarhistički stihovi i himnični refren. I dok je bend uvek bio poznat po "mačističkim stihovima", što je svakom ko je ikad čuo hit "The Boys Are Back In Town" kristalno jasno, Lajnot i Tin Lizi u ovoj numeri idu korak dalje. Do tančina opisuju bekstvo iz zatvora, a onda i potragu "pobegulja" za tako neohodnim ženskim dodirom:

"Večeras će biti problema, neki od nas neće preživeti; jer momci i ja mislimo ozbiljno; pobeći ćemo živi ili mrtvi..."

"Jail Guitar Doors" - Kleš

Možda je numera engleskog rok benda "najneuspešnija" na ovoj listi, prevashodno u smislu top-lista, ali je opet primer briljantnosti i uticaja Džoa Stramera i Mika Džonsa.

Objavljena je 1977. godine kao B strana singla "Clash City Rockers", a iako ju je napisao Stramer, otpevao je izvrsno Džons.

A kroz stihove Stramer odaje počast svojim kolegama koji su imali okršaj sa zakonom - među njima su Kit Ričards iz Stonsa ("A tu je i Kit, koji čeka suđenje"), Piter Grin iz Flitvud meka ("Reći ću vam nešto o Pitu kome slava nije trebala") i Vejn Kramer iz sastava MC5 ("A da vam kažem nešto o Vejnu i njegovom problemu s kokainom").

Pesma je, kao uostalom i sve što su Kleš radili, "promenila stvari". Nedugo nakon što je objavljena Vejn Kramer se udružio sa Bilijem Bregom i dvojica muzičara osmislili su inicijativu nazvanu "Jail Guitar Doors initiative", s ciljem da zatvorenicima daruju muzičke instrumente.

"Rusty Cage" - Saundgarden

"Slomiću, slomiću, slomiću kavez i pobeći..."

Ovim stihovima u pesmi iz 1992. godine prerano preminuli frontmen Saundgardena Kris Kornel publici je poklonio vokalnu bravuru, jednu od najboljih u njegovoj prekratkoj karijeri. "Zavijanje" Kornela u pesmi "Rusty Cage" gotovo da je primalni krik. Ne sadrži ova pesma samo izvrstan vokal lidera benda, na kojeg bi bio ponosan i Robert Plant, već i jednu od najpoznatijih gitarskih deonica sijetlskog sastava.

Numera, koja se našla na albumu benda "Badmotorfinger", donosi napetu priču o zatočeništvu i iskonskoj potrebi za bekstvom. Kornelove stihove o slamanju zuba dok pokušava da "izjede" rešetke ili zarđali kavez s ciljem da se izbavi iz zatvora i pobegne što je dalje moguće na najbolji način ovaploćuje video spot za singl, koji će četiri godine kasnije obraditi "rodonačelnik" zatvorske muzike - Džoni Keš na albumu "American II: Unchained".

"Murder Was the Case" - Snup Dog

Za većinu je pesma sa debi albuma Snupa Doga iz 1993. godine - "Doggystyle" odavno klasik gangsta repa. U ovoj numeri kalifornijski reper donosi priču o izmišljenom junaku koji s kalifornijskih ulica završava u Državnom zatvoru u San Bernardinu. Genijalno delo u kojem se Snupov junak našao ne samo u zatvoru, već usred krvavog rata podeljenih bandi unutar zatvora. I tako je ispričao priču koju će moći da podeli bilo ko koji je ikada bio iza rešetaka.

"Kad pogledam u nebo... Počnem da tripujem, zasuzi mi oko, i samo se tresem..."

Bonus video: Ikona pank muzike, Sid Višiz

Komentari

Vaš komentar