Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Izložba projekata "Anketni, studentski i javni konkurs: Rekonstrukcija zgrade Generalštaba" u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, otvorena je juče u Knez Mihailovoj ispred zgrade SANU. Konkurs je raspisan sa idejom da podstakne na razmišljanje o budućnosti kompleksa Generalštaba u samom centru Beograda, koji je projektovao Nikola Dobrović.

Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, na otvaranju izložbe je rekao:

– Nikola Dobrović bio je vanserijska, specifična ličnost, veoma disperzne kreativne energije. Najupečatljiviji je njegov vizionarski duh, ilustrovan pre svega u njegovoj konstantnoj okrenutosti ka budućnosti. Ova teza nam je pomogla da se odlučimo da organizujemo studentski konkurs na temu rekonstrukcije zgrade Generalštaba, jer rekonstrukcija ovih objekata tematski leži i pripada onima koji će predstavljati našu profesionalnu struku u budućnosti.

Vladimir Lojanica Foto: Vladimir Živojinović

Vladimir Lojanica je svoj govor zaključio rečima:

– U skladu sa Dobrovićevim futurističkim duhom i budućnošću koja leži u rukama naših studenata, novi dani ovog kompleksa tek dolaze.

Pobeda na konkursu iz 1953. godine, za zgradu Državnog sekretarijata za poslove narodne odbrane – DSZPNO, skraćeno DSNO, a danas poznate pod nazivom Generalštab, donela je Nikoli Dobroviću i izvođenje ovog projekta, jedinog realizovanog zdanja u Beogradu. Ovaj kompleks se smatra njegovim najznačajnijim projektantskim delom, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u XX veku na ovim prostorima.

Foto: Vladimir Živojinović

Povod za raspisivanje konkursa se oslanja na sadašnje stanje zgrada Generalštaba (izvorno zgrade DSNO) nakon što su ih snage NATO-a bombardovale 1999, u dva navrata, i nakon rušenja segmenata objekta iz bezbednosnih razloga, a sve imajući u vidu inicijativu za rekonstrukciju kompleksa, nakon njegovog proglašenja za zaštićeno kulturno dobro 2005. godine.

Cilj konkursa je afirmacija vrednosti arhitekture objekta Generalštaba i skretanje pažnje šire javnosti na značaj očuvanja ovog kulturnog dobra, dok sama inicijativa proizlazi iz želje raspisivača da se angažovanjem studenata prikupe što kreativniji i inovativniji pristupi u promišljanju ovog zahtevnog, specifičnog, i za našu arhitektonsku kulturu jedinstvenog arhitektonsko-urbanističkog problema.

Foto: Vladimir Živojinović

Prvu nagradu na konkursu osvojio je rad Ilije Srdanovića, Alekse Bogdanovića i Alekse Rašića, studenata prve godine master akademskih studija. Ovu odluku doneo je žiri u sastavu: Branislav Mitrović, predstavnik SANU; Jelena Ivanović Vojvodić, predstavnica BINE; arhitekta Bojan Kovačević, jedan od autora velike retrospektivne izložbe o Nikoli Dobroviću u galeriji SANU; i arhitekta Ivan Rašković.

Studenti koji su ušli u drugi krug konkursa su Radovanka Milošević, Aleksandar Popović, Mihajlo Malenović, Ilija Srdanović, Aleksa Bogdanović, Aleksa Rašić, Teodora Trifunović, Tamara Bojović, Julijana Marinković, Marija Blagojević, Aleksandra Kalezić, Jelena Smiljanić, Katarina Đapić, Andrijana Tmušić, Milica Vranić, Bojana Perenčević, Jelena Pecić, Anja Radaković, Isidora Spasovski, Jovan Stanković, Bogdan Đokić, Marta Komljenović, Isidora Milojević, Igor Iljić, Danilo Ćorković, Andrija Ilić, Marijana Gajić, Sara Sandić, Milan Ristić, Anja Ljujić, David Kijanović, Stefan Marković, Maša Đekić, Petar Nikolić.

Izložba nagrađenih i ostalih studentskih radova studenata koji su stigli na konkurs biće prikazana u okviru aktivnosti kojima se ove godine obeležava 125. godina od rođenja arhitekte Nikole Dobrovića, profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti i jedne od najznačajnijih figura srpske i jugoslovenske arhitekture, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta i Srpske akademije nauka i umetnosti i u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture.

Foto: Vladimir Živojinović

U subotu 28. maja, na programu BINE je od 10 časova šetnja „Narodna biblioteka Srbije / proširenje depoa“ koju vode arhitekte Đorđe Alfirević i Zoran Radojičić, dok je od 14 časova zakazano vođenje kroz izložbu „Anketni, studentski i javni konkurs – rekonstrukcija zgrade Generalštaba“ (Maja Dragišić i autori), ispred zgrade SANU. U 16 časova, Verica Krstić i autori će voditi publiku kroz izložbu „Nagrade i konkursi (2021-2022)“ u Likovnoj galeriji KCB, dok je u 18h na programu panel „Konkurs proširenja ETF i kampus tehničkih fakulteta“, u galeriji Artget KCB.

BINA u nedelju 29. maja organizuje tri šetnje: „Novi vek Ložionice“ na koju od 10h vode Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum, „Muzej savremene umetnosti u Beogradu / proširenje“ od 13h (vode Branko Stanojević i Dejan Todorović), i „Večernja šetnja Gardošem“ od 18h na koju vodi Aleksandar Stanojlović.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u Muzeju savremene umetnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar