Foto: Promo/KCB

U Kulturnom centru Beograd 26. maja otvaraju se tri nove izložbe, a u Likovnoj galeriji održavaće se 17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA 2022.

U Galerija Artget posetioci će moći da vide izložbu „Videti glas“ Alie Zaparove i Ivane Pegan Baće, a umetnička direktorka je Mia Ćuk. Postavka predstavlja dijalog Alie Zaparove i Ivane Pegan Baće, savremenih umetnica koje proširuju delovanje fotografije, uprežući je u jezik eksperimentalne poezije, pisanih fragmenata, dijaloga i govora. Alia Zaparova bavi se arhiviranjem fragmenata svakodnevice, koje artikuliše kroz male edicije ručno pravljenih knjiga sačinjenih od fotografija i teksta, često iznenađujućih formata i konstrukcija. Ivana Pegan Baće u svom radu kroz umetničke knjige, poetske objekte te audio i video radove ispituje načine na koje se subjekt konstituiše, usredsređujući se na emocionalni, mentalni i glasovni potencijal prekoračivanja društvenih konvencija i ustaljenih granica. Unutrašnji dijalozi postaju putopisi koje je potrebno arhivirati, uvek ostajući na rubu jezika, na rubu forme. Inventar objekata, fotografija, zapisa i zvukova u galeriji jeste pokušaj da se ostane na rubu izložbe, tačnije, da se izložba omekša i pretvori u senzibilitet ili privid, da se zamisli ona „druga polovica dana“ koju nemamo.

Foto: Promo/KCB

U Likovnoj galeriji KCB održava se 17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA 2022 i tokom nje u ovom prostoru biće održane dve izložbe – Arhitektonski konkursi i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“.

Foto: Promo/KCB

Tokom protekle godine, Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda sprovelo je 7 javnih otvorenih arhitektonskih konkursa za idejna rešenja objekata od javnog značaja, na centralnim lokacijama u Beogradu – proširenje Narodne biblioteke Srbije i Muzeja savremene umetnosti, projektovanje Fakulteta primenjene umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti, oživljavanje i prenamena Ložionice parnih lokomotiva Beogradske železnice, projekat za dizajn prvih 16 stanica Beogradskog metroa, i javni konkurs za potrebe privatnog investitora, za stambeno-poslovni kompleks na lokaciji uz Trg Slavija. Prezentacijom najnovijih ideja arhitektonskog stvaralaštva, BINA ima za cilj da podrži kvalitetnu savremenu arhitektonsku praksu i instituciju javnog konkursa, i da ih približi široj javnosti i privatnom investitoru, ujedno inicirajući pitanja o problemima i mogućim unapređenjima konkursnih i postkonkursnih procedura, kao i o mogućnostima implementacije nagrađenih rešenja.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ biće održana od 16. juna do 7. jula i ona se dodeljuje svake druge godine, kako bi se odalo priznanje i nagradila kvalitetna arhitektonska produkcija u Evropi. Dobitnici nagrade za 2022. godinu su Grafton Architects za objekat „Town House“ Univeziteta Kingston u Londonu i iz redova mladih arhitekata studio Lacol, za projekat „La Borda“ kooperativnog stanovanja u Barseloni. Nagrade su dodeljene 12. maja, na svečanosti u Paviljonu „Mis van der Roe“ u Barseloni, a Beograd će biti jedna od prvih destinacija na kojoj će publika moći da vidi radove svih finalista. Na izložbi će biti prikazan i pregled radova srpskih učesnika, njih 44, koji su uzeli učešće u ovom značajnom takmičenju u kome naša zemlja učestvuje od 2009. godine.

U Galeriji Podroom biće otvorena izložba „Ovo (ni)je Užička republika“ Aleksandra Dimitrijevića, Miloša Gavrilovića, Dejana Klementa, Ere Milivojevića (iz kolekcije Galerije New Moment),
Tanje Ostojić (iz Kolekcije „Oktobarski salon“), Nikole Radosavljevića, Ljiljade Šunjevarić i Miloša Vučićevića. U kontekst stavili, radove/umetnike birali: Aleksandar Dimitrijević, Zorana Đaković Minniti, Katarina Kostandinović.

Foto: Promo/KCB

O tome koliko je umetničko delovanje umetnica i umetnika koji su rođeni u Užicu relevantno za savremenu vizuelnu scenu regiona ali i Evrope (s obzirom da neki već žive i rade van Srbije), govori kako njihov kontinuirani, veoma često samoorganizovani rad oko galerije Reflektor i Udruženja vizuelnih umetnika, tako i nagrada „Jelena Šantić“, koju su pre nekoliko godina dobili za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice. U ovu zajednicu na izložbi dodali smo radove Tanje Ostojić i Ere Milivojevića, koji su svojim ličnim delovanjima pružali i pružaju primere permanentnih iskoraka i istrajnosti u procesu promišljanja uloge umetnika u društvu.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar