Radivoje Bukvić, Ljudmila Stratimirović, Aleksandra Kovač, Miloš Biković. Foto: N1, Zoran Lončarević

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, glumci Miloš Biković i Radivoje Bukvić, kantautorka Aleksandra Kovač, književna kritičarka i novinarka Sanja Milić, dizajnerka i jedan od osnivača Kulturnog centra “Grad” Ljudmila Stratimirović i Mirko Topalski iz studija za razvoj video igara “Playrix RS” odabraće 30 najboljih radova na konkursu “Od inspiracije do dela”, čiji će autori dobiti po 75.000 dinara.

Konkurs “Od inspiracije do dela” raspisali su nacionalna platforma „Srbija stvara“ i studio za razvoj video igara „Playrix RS“, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDR), a namenjen je svim profesionalnim umetnicima i kreativcima svih profila.

Rok za slanje radova je 31. maj, a imena nagrađenih autora biće objavljena najkasnije 22. juna na zvaničnom sajtu nacionalne platforme „Srbija stvara“.

Za učešće na nagradnom konkursu potrebno je poslati autorski video snimak (ne ocenjuje se tehnički kvalitet snimka) u trajanju od 10 minuta, u kojem autor na kreativan, inovativan i edukativan način prikazuje svoj stvaralački put – od inspiracije do nastanka dela, navedeno je u saopštenju platforme „Srbija stvara“.

– Kako stvaraš? Šta te inspiriše? Zašto je baš ta vrsta izražavanja važna za tebe i društvo? Kako nove tehnologije utiču na stvaranje, ulogu stvaraoca i prezentovanje dela? – neka su od pitanja na koje autor treba da odgovori prilikom konkurisanja.

Radove je, putem WeTransfera, potrebno poslati na [email protected].

Premijerka Ana Brnabić je, saopštavajući, nakon bure u javnosti, izazvane time što rebalansom republičkog budžeta prvobitno nije izdvojen ni dinar za sektor kulture, da Vlada Srbije izdvaja 211,7 miliona dinara za pomoć samostalnim umetnicima, najavila i poseban konkurs za njih.

Na najavu premijerke Brnabić da će u okviru platforme “Srbija stvara” raspisati konkurs za samostalne umetnike, dramaturškinja Minja Bogavac je za naš portal rekla da se apliciranjem na takav konkurs „faktički daje legitimitet telu koje nam je potpuno nejasno“.

„Njen Savet za kreativne industrije (koji stoji iza platforme “Srbija stvara”, prim.aut.) pravi šum u komunikaciji. Nije nam jasno ko je više nadležan za naš resor. Da li se nama bavi Ministarstvo kulture ili neko telo? Da li time što vi kao samostalni umetnik tražite da vam se pomogne na konkursu kreativnih industrija, automatski kažete da umetnost treba da izađe na tržište i da su kreativne industrije nova grana kojoj ćemo se posvetiti? Mislim da je to još jedan od predloga sličnih ovoj pomoći od 100 evra svim punoletnim građanima, za koju treba da odgovorite na niz pitanja, što će trajno uticati na vaše političko ili drugo određenje“, upozorila je Bogavac.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare