Foto: Promo

"Od inspiracije do dela" naziv je konkursa za umetnike i kreativce sa nagradom od 75.000 dinara raspisanog od danas na platformi "Srbija stvara". Još na najavu premijerke Ane Brnabić da će taj konkurs biti raspisan, dramaturškinja Milena Minja Bogavac navela je da prijavom na njega umetnici "faktički treba da daju legitimitet telu koje nam je potpuno nejasno".

„Nacionalna platforma ‘Srbija stvara’ i studio za razvoj video igara ‘Playrix RS’, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDR) pozivaju sve profesionalne umetnike/ce i kreativce svih profila da se prijave na konkurs ‘Od inspiracije do dela’. Za učešće na nagradnom konkursu potrebno je poslati autorski video snimak (neće se ocenjivati tehnički kvalitet snimka) u trajanju od najviše 10 minuta, u kojem autor na kreativan, inovativan i edukativan način prikazuje svoj stvaralački put – od inspiracije do nastanka dela. Кako stvaraš? Šta te inspiriše? Zašto je baš ta vrsta izražavanja važna za tebe i društvo? Кako nove tehnologije utiču na stvaranje, ulogu stvaraoca i prezentovanje dela? – neka su od pitanja na koje autor treba da odgovori“, navodi se u pozivu na konkurs u saopštenju poslatom iz Vlade Srbije.
Radove je, putem WeTransfera, potrebno poslati na [email protected] najkasnije do 31. maja 2020. godine, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će „stručna komisija, koju čine istaknuti predstavnici kulturnog i kreativnog sektora, odabrati 30 najboljih radova, čiji će autori biti finansirani iznosom od 75.000 dinara“.

Premijerka Ana Brnabić osnovala je Savet za kreativne industrije Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC / an

– Cilj i ideja konkursa je pružanje podrške umetnicima i kreativcima koji su zbog izbijanja pandemije bili onemogućeni da rade, zbog čega su mnogi zapali u tešku finansijsku situaciju. To ih ipak nije sprečilo da i u kriznim trenucima pronađu način i iz svojih domova dopru do publike. Da brojnim umetničkim i kreativnim sadržajima pruže utehu, ohrabrenje, inspiraciju i motivaciju. Želimo da ukažemo na ogroman značaj i neophodnost kulture, umetnosti i kreativnih industrija, koje su bile od suštinske važnosti tokom trajanja vanrednog stanja. Vreme je da sada mi njih podržimo – kaže viša savetnica premijerke Ane Brnabić za kreativne industrije i turizam Ana Ilić, koja predvodi tim platforme „Srbija stvara“.

U saopštenju se ističe i „izuzetan primer kolegijalnosti i društvene odgovornosti unutar kreativnog sektora koju je pokazao predstavnik privatnog sektora kreativnih industrija, studio za razvoj video igara ‘Playrix RS’ iz Novog Sada“, te da je „program UN za razvoj važan partner Vlade Srbije u brojnim aktivnostima, a u poslednje dve godine i u oblasti razvoja kreativnih i digitalnih industrija“.
Zainteresovani za konkurs pozvani su da detalje potraže na zvaničnom sajtu platforme „Srbija stvara“.

Premijerka Ana Brnabić je, saopštavajući nakon bure u javnosti izazvane time što rebalansom republičkog budžeta prvobitno nije izdvojen ni dinar za sektor kulture, da Vlada Srbije izdvaja 211,7 miliona dinara za pomoć samostalnim umetnicima suočenim sa krizom izazvanom pandemijom, najavila je i poseban konkurs za njih.

Dramaturškinja Minja Bogavac je, još kada je premijerka najavila konkurs u okviru platforme „Srbija stvara“, u razgovoru za portal Nova.rs rekla da su “takve stvari nezahvalne“.

Milena Minja Bogavac, Foto: Zoran Lončarević

– Apliciranjem na takav konkurs i pokušajem da ostvarite neka svoja prava, faktički treba da date legitimitet telu koje nam je potpuno nejasno. Njen Savet za kreativne industrije (koji stoji iza platforme “Srbija stvara”, prim. aut.) pravi šum u komunikaciji. Nije nam jasno ko je više nadležan za naš resor. Da li se nama bavi Ministarstvo kulture ili neko telo? Da li time što vi kao samostalni umetnik tražite da vam se pomogne na konkursu kreativnih industrija, automatski kažete da umetnost treba da izađe na tržište i da su kreativne industrije nova grana kojoj ćemo se posvetiti? Mislim da je to još jedan od predloga sličnih ovoj pomoći svim punoletnim građanima sa 100 evra, za koju treba da odgovorite na niz pitanja, što će trajno uticati na vaše političko ili drugo određenje – upozorila je Minja Bogavac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare