Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Jubilarno 15. Međunarodno grafičko Bijenale "Suva igla" predstavlja 86 radova 84 autora koje je odabrala selekciona komisija među 251 radom pristiglih od 159 autora. Tri decenije svedoče da je ova smotra prepoznata pre svega u impozantnom broju umetnika iz oko 50 zemalja sveta sa skoro svih kontinenata. Međunarodnog karaktera su i sastavi žirija koji dodeljuje Gran pri, Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu iglu, Nagradu Pedagoškog fakulteta Užice i tri pohvale.

„U ovoj, za čitav svet teškoj godini, broj prijavljenih radova je zavidan i svedoči u prilog poštovanju i poverenju Bijenala, ali prevashodno uverenju da se život mora nastaviti. Individualna kreativnost ne može boti kategorija na čekanju. Možda je baš zbog toga, pred oči komisije, prispeo ovako veliki broj grafika, dela i njihovih autora, ali i onih koji su redovni učesnici, pri tom i nagrađivani. Razumljivo, najveći broj autora je iz Srbije ali kao i uobičajeno, veliki broj je i iz Italije, Poljske, BIH. Sve u svemu, iz 21 strane zemlje sa tri kontinenta“, rekla je u svom izlaganju istoričarka umetnosti Vesna Todorović.

Međunarodna selekciona komisija, renomiranih grafičkih umetnika u sastavu profesora Teide Jašarević, Mirka Toljića, Ranke Lučić Petrović i Dimitrija Pecića, kao i istoričarke umetnosti Vesne Todorović, odlučili su da glavna nagrada, Gran pri Bijenala pripadne Gabrijeli Loči iz Italije.

Rad Gabriječe Loči Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Njena izrazito markantna kompozicija, postavljena u centar otiska a uperena u žižnu osu pogleda posmatrača, nalik opomeni važnog saopštenja, lavira na delikatnoj granici realnog i apstraktnog, oblikom koji asocira na planinski reljef, ali više navodi na lična, unutrašnja preispitivanja, gde tonski graduirani crni crtež tehnikom suve igle zakrivljuje prividno neprobojnu crvenu magmu intervencijom mecotinte“, obrazloženje je žirija.

Zlatna igla pripala je Maji Zemunuk iz Hrvatske za strukturalno prebogatu insinuaciju dramatičnog planinskog predela, dopola prekrivenog oblacima – prizor sučeljavanja, koji odmah vodi ka uvidu u umetničine lične bojeve, u rvanje sa vlastitim himerama, u dramu koju je oblikovala pažljivim, skulptoralnim pristupom, urezujući u matricu milione tananih poteza.

Rad Maje Zemunuk nagrađen Zlatnom iglom Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Srebrna igla pripala je Tatjani Marticki iz Srbije. Rad mlade Novosađanke koja sa strašću ekološke svesti i ljubavlju istražuje teksture vojvođanske ravnice. Likovno sjajno konsolidovana a izrazito dinamična i dramatična struktura njenog otiska, energično skreće pažnju na složenu i inteligentnu artikulaciju poruke.

Tatjana Marticki Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Tatjana je student master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na modulu grafika. Kaže da tehnika suva igla, među ostalim grafikama, najviše odgovara njenom temperamentu i senzibilitetu. Ovo je za nju druga nagrada Bijenala u Užicu.

„Odgovara mi u svojim tehničkim karakteristikama, u baršunastoj liniji, ekspresivnom izrazu koji može ovom tehnikom da se postigne. Postoje i druge tehnike koje mi odgovaraju, ali suvu iglu bih izdvojila jer sam je izučavala od prve godine studija. Za usavršavanje tehnike je potrebno vreme, za istraživanje motiva i teme rada, ali bih je izdvojila kao ekspresivnu. Učestvovala sam već dva puta, na prethodnom Bijenalu sam osvojila posebnu pohvalu, a veliko je zadovoljstvo što sam ovog puta dobitnica Srebrne igle. Ukazano mi je poverenje, ali i podrška za dalji rad u ovoj tehnici u kojoj postoji nepregledna mogućnost istraživanja“, kazala je za Nova.rs Tatjana Marticki.

U Italiju je otišla i Bronzana igla i to Danieli Savini. Kritika kaže da strukturno bogatstvo njenog grafičkog dela odaje uzbudljivu likovnu upečatljivost svetlo-tamnog odnosa i asocijativnu atmosferu enterijera istorijske provenijencije.

Nagrada Pedagoškog fakulteta Užice pripala je mladoj Ivani Pavlović iz BIH a tri pohvale otišle su u ruke Ane Dosković iz Srbije, Megi kičing iz Velike Britanije i Neveni Kežić iz BIH.

Radovi petnaestog Međunarodnog rafičko Bienala „Suva igla“, u Gradskoj galeriju u Užicu biće izloženi do 27. avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare