Beogradske “Lažljivice” na Danima satire u Zagrebu

Kultura 03. jun. 202115:23
Podeli:
Predstava “Lažljivice”, Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović Foto:Promo/Atelje 212/Boško Đordjević

Pozorište Atelje 212 gostuje na 45. Danima satire Fadila Hadžića Satiričnog kazališta Kerempuh u Zagrebu 5. juna sa predstavom “Lažljivica” Nikolaja Koljade, u prevodu Novice Antića i režiji Stefana Sablića, saopštili su iz ovog teatra.

Komad “Lažljivice“, koji je premijerno izveden 7. februara 2020, urnebesna je, topla i duhovita priča o samoći, o potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima.

Junakinje ove predstave su dve starije žene, jedna drugoj neophodne, koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija. Svađaju se, sumnjaju, negiraju i sećanja i živote jedna drugoj, dovode u pitanje istinitost i tvrdnji i postojanja svake od njih. Sumnjajući u drugu, posumnjaju i u sebe i za kratko vreme obe gube krhke oslonce svojih tužno neprimetnih života.

Dve lažljivice, Serafimu Margaritovnu i Margaritu Serafimovnu, igraju legende srpskog glumišta – Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.

Predstava “Lažljivice”, Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović Foto:Promo/Atelje 212/Boško Đorđević

Nikolaj Koljada, predstavnik “gvozdenog veka“ ruske književnosti, jedan je od najigranijih savremenih dramskih pisaca u svetu, i u ovoj drami izvlači iz mraka i osvetljava likove sa ruba, epizodiste koji ni u sopstvenom životu ne igraju glavne uloge.

Repertoarska politika Ateljea 212, zasnovana na praizvedbamam domaćih i stranih savremenih dramskih autora, nastavlja se postavkom ovog novog Koljadinog dela, objavljenog 2019. godine.

Komentari

Vaš komentar