Hauard Grifits
Hauard Grifits Foto:Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Beogradska filharmonija će večeras sa početkom od 20 sati na Kolarcu pod upravom dirigenta Hauarda Grifitsa nastupiti sa zvezdom svetskih podijuma i nekadašnjim vunderkindom, violinistom Zijuem Heom, saopšteno je iz ove institucije.

Kineski violinista Ziju He je sa samo 18 godina bio jedan od najmlađih solista koji je debitovao u Muzikferajnu sa Bečkom filharmonijom, a ovenčan je i prestižnim nagradama na takmičenjima Mocart u Salcburgu i Jehudi Menjuhin.

Ziyu He
Ziyu He Foto:Pia Clodi

Još 2014. godine proglašen je za Evrovizijskog mladog muzičara godine.

Na večerašnjem koncertu na Kolarcu sa Beogradskom filharmonijom, inspirisanom dugom plovidbom i morem, Ziju He će izvesti delo Albana Berga „U spomen jednom anđelu“

Pod dirigentskom palicom čestog filharmonijskog gosta Hauarda Grifitsa „duga plovidba“ na Kolarcu započeće Mendelsonovom uvertirom „Mirno more i srećno putovanje“, koja je inspirisana Geteovim stihovima i govori o plovidbi u davnim vremenima. Upravo ova uvertira poslužila je 70 godina kasnije kompozitoru Edvardu Elgaru kao lajtmotiv za remek-delo „Enigma varijacije“, kojom je dočarao put jednog od svojih prijatelјa na brodu za Australiju i Novi Zeland.

Bonus video:

Mehta na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar