Benksi novim radom podržao antirasističke proteste, Foto: Banksy/PA

Britanski umetnik Benksi pružio je podršku pokretu "Black Lives Matter" novim radom koji je objavio na Instagramu, uz poruku da je “beli sistem izneverio obojene ljude”.

– Prvo sam pomislio da bi samo trebalo da ćutim i slušam crnce o ovom problemu. Ali, zašto bih to uradio? To nije njihov problem, već moj. Sistem je izneverio obojene ljude. Beli sistem. Poput cevi koja je pukla i poplavila stan ljudi koji žive na spratu ispod, pokvareni sistem uništava njihov život, ali nije na njima da to poprave. Oni to ne mogu, niko ih ne pušta u stan iznad. To je beli problem. I ako ga belci ne poprave, neko će morati da dođe na sprat iznad i da im razbije vrata – napisao je na Instagramu slavni umetnik, čiji je identitet još uvek nepoznat.

Njegov najnoviji rad prikazuje upaljenu sveću ispod američke zastave koju je počeo da hvata plamen. Ispod zastave nalazi se fotografija na kojoj je crna silueta, a okolo su cveće i sveće.

Benksijev identitet je dugo čuvana tajna, ali to ga nije sprečilo da postane jedan od najpoznatijih umetnika 21. veka koji privlači pažnju svojom uličnom umetnošću sa političkom porukom.

Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo je 25. maja u Mineapolisu nakon što mu je policajac, belac, kolenom pritisnuo vrat. Njegova smrt izazvala je proteste ne samo u SAD već i širom sveta, koji traju već danima. I u Velikoj Britaniji se ovog vikenda organizuju antirastistički protesti. Za danas su planirane demonstracije i u Bristolu, Benksijevom rodnom gradu, gde je najavljen dolazak oko 4.000 ljudi, uprkos apelima nadležnih da se, zbog pandemije, izbegavaju masovna okupljanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar