Foto:Tanjug/Andrew Matthews/PA via AP

Benksi, ulični umetnik najpoznatiji po svojim komičnim i subverzivnim delima, napravio je jedno, za njega neuobičajeno, intimno delo, u znak zahvalnosti britanskim medicinskim radnicima.

Misteriozni umetnik (čiji identitet još nije potvrđen) ukrasio je hodnik Opšte bolnice u Sautemptonu radom koji je nazvao „Game Changer“ (u slobodnom prevodu: Prekretnica ili Oni koji preokreću stvari).

Na uramljenoj slici veličine jednog kvadratnog metra nalazi se dečak u teksas kombinezonu koji se igra sa superherojem u kostimu medicinske sestre, dok su ostali superjunaci – Betmen i Spajdermen – bačeni u kantu.

Sestra, sa maskom na licu i keceljom sa crvenim krstom, ima jednu podignutu ruku, kao da leti, i plašt koji se vijuga iza nje.

Benksi je ostavio i poruku zaposlenima u bolnici:
„Hvala na svemu što činite. Nadam se da će vam ovaj rad uneti malo svetlosti u prostoriju, iako je samo crno-beli“.

Kada se u Velikoj Britaniji ukine karantin, slika će biti izložena za javnost i stavljena na aukciju. Prihod od prodaje biće usmeren dobrotvornim organizacijama britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), potvrdio je Benksijev predstavnik za štampu, a preneo „Garidjan“.

– Naša zdravstvena porodica ovde u Sauthemptonu je direktno pogođena tragičnim gubicima voljenih i uglednih članova osoblja i prijatelja. Činjenica da je Benksi odabrao nas kao simbol izuzetnog doprinosa svih zaposlenih u zdravstvu u ovim vremenima bez presedana je ogromna čast – izjavila je Pola Hed, izvršna direktorka Dobrotvornog fonda pri Univerzitetskoj bolnici u Sautemptonu.

Ovo delo će mnogi umeti da cene, kada naprave pauzu u svojim užurbanim životima i zastanu pred njim da se zamisle, dodala je ona.

– Bez sumnje, biće to i ogroman podstrek za podizanje morala svih koji rade i koji su zbrinuti u našoj bolnici – poručila je Pola Hed.

Ovo je drugi Benksijev rad nastao u vreme karantina. Prvi je napravio u svom domu, nacrtavši gomilu pacova koji prave haos u kupatilu. Podelio ga je sa javnošću uz komentar: „Žena mrzi kada radim od kuće“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar