Petar Pejčić
Petar Pejčić Foto: BEMUS Promo

Koncertom Crkvene pevačke družine "Branko" iz Niša u kripti Hrama Svetog Save, na koji je ulaz slobodan, večeras se nastavlja 53. Bemus, saopštili su organizatori.

Crkveno pevačka družina “Branko“ nastupiće pod upravom dirigenta Sare Cincarević, a na programu su dela duhovne muzike. 

Ovaj hor je osnovan još 1887. godine pri Sabornom hramu Svete Trojice u Nišu, a ime je dobio po Branku Radičeviću. Iz duge istorije hora izdvajaju se nastupi hora između dva svetska rata po čitavom Balkanu, a devedesetih godina prošlog veka ansambl je obnovljen. Tokom poslednjih 30 godina hor je nastupao u Belorusiji, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Belgiji i ovenčan mnogim nagradama.

Od 2009. godine, Crkvena pevačka družina “Branko“ organizuje Međunarodni festival duhovne muzike “Muzički Edikt“ u Nišu, koji se održava bijenalno i na kome je gostovalo preko 150 ansambala iz čitavog sveta, a čiji je selektor dirigent Sara Cincarević. 

Hor Branko
Hor Branko Foto: BEMUS Promo

Za sutra je u okviru 53. Bemusa na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine zakazan koncert talentovanog srpskog violončeliste koji studira i nastupa u inostranstvu, Petra Pejčića, kome će se pridružiti pijanistkinja Natalija Mladenović. Ulaz na koncert je besplatan, ali je neophodno karte prethodno preuzeti na blagajni Kolarca.

Pejčić je studirao na Visokoj školi za muziku i dramu „Feliks Mendelson Bartoldi“ u Lajpcigu u klasi profesora Petera Brunsa. Pobednik je brojnih nacionalnih i međunarodnih takmičenja i višestruki laureat nagrada u zemlji i inostranstvu. Kao solista, nastupao je sa orkestrima kao što su Filharmonija iz Graca, Simfonijski orkestar RTS, Orkestar „Stanislav Binički“… Pohađao je majstorske kurseve kod Davida Geringasa, Fransa Helmersona, Ivana Monigetija, Jozefa Švaba, Jana Foglera, Ištvana Vardaija, a sarađivao i sa koreografom Jakopom Godanijem i Dresden Frankfurt Dance Company. Ove godine dobio je stipendiju „Günter Henle-Scholarship“. 

U ponedeljak 08. novembra na sceni Opere i teatra Madlenianum nastupiće naša proslavljena violončelistkinja koja već dugo živi i radi u Nemačkoj, Ksenija Janković, kao i violinistkinja Kandida Tompson, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, i uz pratnju solista i Orkestra Opere i teatra Madlenijanum. Na programu nastupa su Uvertira iz opere „Svraka kradljivica“ Rosinija, Svita iz baleta „Krcko Oraščić“ Čajkovskog i Bramsov „Koncert za violinu i violončelo op. 102“.

Ksenija Jankovic
Ksenija Jankovic Foto: BEMUS Promo

Ksenija Janković, koja živi i radi u Nemačkoj, počela je da svira violončelo sa šest godina, a već sa devet debitovala je sa Beogradskom filharmonijom. Školovala se u Centralnoj muzičkoj školi pri Moskovskom konzervatorijumu kod Stefana Kaljanova i Mstislava Rostropoviča, a studije nastavila kod Pjera Furnijea u Švajcarskoj i Andrea Navare u Nemačkoj. Nakon pobeda na nekoliko nacionalnih i internacionalnih takmičenja, međunarodnu afirmaciju je stekla posle osvajanja prve nagrade na Konkursu „Gaspar Kasado“ u Firenci 1981. godine. Solističke koncerte Ksenije Janković u Parizu, Londonu, Berlinu i Moskvi, ali i Beogradu i Novom Sadu, kao i njene nastupe sa velikim orkestrima kakvi su londonski Philharmonia Orchestra, Budimpeštanska filharmonija, Orkestar Romanske Švajcarske, orkestri Radio Berlina, Kopenhagena i Madrida, kritika je opisala kao nezaboravne. Bila je profesor violončela na Visokoj školi za muziku u Vircburgu a sada predaje na Visokoj školi za muziku u Detmoldu.

Kandida Tompson
Kandida Tompson Foto: BEMUS Promo

Violinistkinja Kandida Tompson nakon školovanja u Londonu osvaja brojne nagrade na takmičenjima, uključujući i međunarodno takmičenje „Muzičke omladine“ u Beogradu. Tompsonova je nastupala kao solista sa mnogim orkestrima u Evropi, SAD i istočnoj Aziji. Članica je muzičke grupe Hamlet Piano Trio, zajedno sa Paolom Đakometijem i Ksenijom Janković, a svoj debi nastup imali su 2015. godine u Americi.

Bemus, 53. po redu, traje do 13. novembra.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar