Film "Govori da bih te video", Foto: Beldocs promo

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks" (Beldocs) biće održan od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu, najavio je danas organizator.

Festival, koji je trebalo da bude održan u maju, ali je zbog vanrednog stanja i epidemije odložen, otvoriće film „Govori da bih te video” Marije Stojnić, koji je svetsku premijeru imao na Festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, a prikazan je i na festivalima „Dok.fest Minhen“ i „Dok Fortnajt“ u Njujorškom muzeju MoMA.

Na repertoaru će biti i dokumentarci “Za Samu” Vad Al-Kateab i Edvarda Votsa i “Pećina” Ferasa Fajada, koji su bili nominovani za Oskara, “Nestanak moje majke” Benjamina Barezea, nominovan za najbolji evropski dokumentarni film, “Radovi i dani (Taoko Šiođiri u slivu Šiotani) K.V Vintera i Andersa Edstrema, dobitnik glavne nagrade novog programa Berlinskog filmskog festivala „Encounters“ (Enkaunters), “Besmrtna” Ksenije Okhapkine, najbolji dokumentarni film festivala u Karlovim Varima, “Godina otkrića” Luisa Ljopeza Karaska, nagrađen na Tigar festivalu u Roterdamu, “Zemlja je plava kao pomorandža” Irine Cilik, koja je osvojila priznanje za najbolju režiju festivala „Sandens“.

Na ovogodišnjem „Beldoksu“, 13. po redu, biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja, najavili su organizatori.

Film „Za Samu“, Foto: Beldocs promo

U planu je i „Beldoks“ market, program za filmske profesionalce u okviru koga će 30 projekata u različitim fazama razvoja i produkcije biti razvijano i predstavljeno potencijalnim kupcima iz Evrope – televizijskim urednicima, predstavnicima VoD platformi, agentima prodaje, nacionalnim fondovima, distributerima.

Predstavnici „Beldoksa“ ističu da je ovaj program od izuzetnog nacionalnog značaja, jer „stimuliše razvoj nacionalne savremene dokumentarne kinematografije, kroz programe i povezivanja sa relevantnim međunarodnim akterima filmske industrije“.Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ četvrti put zaredom biće održan uz podršku programa „Kreativna Evropa – MEDIA“ Evropske unije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar