Foto: Promo/BGKO

Međunarodni ansambl Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, u kom svira i beogradski kontrabasista Ivan Kovačević, objavio je novi spot za pesmu "Jana i Alexandris" sa albuma "Nova era".

Spot prati pesmu nastalu kao mešavina dve kompozicije: servernomakedonske „Jana Turčin“ i „To Margoudi ki o Alexandris“ iz grčke Trakije, objašnjava Kovačević.

„Ovog puta smo želeli da probamo nešto potpuno drugačije. Tražili smo našem prijatelju i režiseru iz Marselje, Uliseu Paki da izabere pesmu sa albuma i napravi video sa punom umetničkom slobodom. Njegovo delo nas je iznenadilo kao nikada ranije. Kako može da se primeti od samog početka, ovo je nešto potpuno drugačije od svega što smo do sada uradili. Ulise je svojom umetnošću uspeo da unese duh modernog i urbanog jezika u muziku usko povezanu sa nekim davnim vremenima. Nadamo se da ćete uživati u ovom kratkometražnom filmu inspirisanom našom muzikom isto onako kako uživamo i mi – kaže kontrabasista.

#related-news_0

Grupa BGKO je, uprkos okolnostima vezanim za pandemiju koronavirusa, uspela da krajem oktobra 2020. godine održi uspešnu turneju u Srbiji. Kovačević objašnjava da je BGKO nedavno odsvirao koncert u Barseloni, ali navodi da je trenutno i u Španiji situacija u oblasti kulture i izvođenja programa daleko od dobre.

– Trenutna situacija u Španiji na globalnom kulturnom nivou je zamrznuta, zaustavljena u vremenu. Privatna inicijativa u saradnji sa umetnicima kroz sve moguće kanale traži način da dođe do publike željne svega onoga što nas čini ljudima. U tom duhu i shodno mogućnostima, BGKO publici širom sveta poklanja novi spot, a gradu koji smatra domom veliki koncert je održan 14. marta u najlepšoj koncertnoj sali Barselone, Palau de la musica. Na rasprodatom spektaklu, skoro 1.000 posetilaca je imalo priliku da makar na jedno veče na muzičkom putovanju kroz zemlje Balkana, zaboravi probleme situacije koja nas je zatekla – navodi Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar