BGKO
Sastav Barcelona Gypsy Klezmer (Balkan) Orchestra Foto: Promo

Ansambl Barcelona Gipsy Balkan Orchestra najavio je mini turneju po Srbiji od 30. oktobra do 6. oktobra koja će obuhvatiti Kragujevac, Beograd, Sombor i Novi Sad.

Grupa sastavljena od muzičara iz nekoliko zemalja posvećena savremenim interpretacijama etno muzike sa područja Balkana i drugih delova Evrope, među kojima je i kontrabasista Ivan Kovačević iz Beograda, dva puta je ranijih godina nastupala u Srbiji, a sada predstavljaju album „Nova era“ sa novom pevačicom Margeritom Abitom sa Sicilije, sa kojom su početkom godine snimili i zapaženi singl „Marijo deli bela kumrijo“.

Sastav Barcelona Gipsy Balkan Orchestra važi za koncertnu atrakciju u mnogim zemljama Evrope i sveta, a pored pesama na španskom, ruskom i romskom, izvode i pesme na srpskom jeziku. Pored Ivana Kovačevića i Margerite Abite, u bendu su i harmonikaš Matija Skirosa iz Italije, gitarista Žulijen Šanal iz Francuske, perkusionista Stelios Togijas iz Grčke, Katalonci Dani Karbonelj (klarinet) i Pere Nolasc Turu (violina), te ukrajinski violinista Oleksandar Sora.

– Mi smo muzičari koji potičemo iz zemalja sa različitim senzibilitetom i svako od nas ima specifičan pristup u izvođenju jer su nam i muzički bekgraundi različiti. Volimo da eksperimentišemo, istražujemo – rekao je, između ostalog, Ivan Kovačević u intervjuu za Nova.rs krajem jula.

Prema najavama organizatora mini turneje u Srbiji, grupa će nastupiti 30. oktobra u kragujevačkom pozorištu „Joakim Vujić“, 1. novembra u Narodnom pozorištu u Somboru, 3. i 4. novembra u beogradskom Domu omladine, a 6. novembra u novosadskom Pozorištu mladih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar