Narodno pozoriste predstava Dervis i smrt
Predstava "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. Foto:Promo/Narodno pozoriste

Predstava "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, po romanu Meše Selimovića, u režiji i dramatizaciji Dejana Projkovskog, gostovaće 25. juna u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, saopštili su iz nacionalnog teatra.

„Kada bi jednog dana došao kraj ove naše civilizacije i kada bi trebalo da pokažemo šta je bio smisao našeg postojanja, sigurno roman ‘Derviš i smrt’ i autor Meša Selimović pokazuje smisao postojanja naše civilizacije, uz Dostojevskog, Šekspira, Baha, Mocarta, Mikelanđela…”, zapisao je reditelj Dejan Projkovski, i istako da je dramatizacija koju je radio najbliža romanu od svih dela koje je čitao.

On je ukazao da su imali zadatk da prenesu roman i da stvore svoju scensku estetiku.„Imali smo zadatak da prenesemo roman i da stvorimo svoju scensku estetiku.

“Sve drugo je besmisleno. ‘Derviš i smrt’ je jedno od umetničkih dela kojima ova civilizacija treba da se ponosi. Svaki roman je kao veliko more u koje svi treba da zaronimo“.

U glumačkoj podeli su Zlatan Vidović (Ahmed Nurudin), Rade Кostić (Mula Jusuf), Željko Erkić (Hasan), Duško Mazalica (Кadija), Anja Ilić (Кadinica), Ljubiša Savanović (Muftija), Danilo Кerkez (Muselim), Đorđe Marković (Hafiz Muhamed), Bojan Кolopić (Bjegunac), Dragoslav Medojević (Sinanudin)…

Scenografija je uradio Valentin Svetozarev, kostimograf je Ivana Ristić, koreograf Olga Pango, a kompozitor Goran Trajkoski.

Predstava je premijerno izvedena 30. oktobra prošle godine, a u Beogradu če biti prikazana nakon nastupa na 66. Sterijinom pozorju gde je na programu takmičarske selekcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar