Zoran Hamović Foto: Nova.rs

Mi plaćamo da budemo zastrašivani, kaže izdavač Zoran Hamović, komentarišući saznanja portala Nova.rs da su organizatori kontraprotesta sa paljenjima baklji na krovovima zgrada godinama unazad dobijali novac iz budžeta namenjenog za promovisanje kulture.

„Državi koja organizuje mlataranje bakljama navijačkih hordi po krovovima zgrada i to plaća kao umetnički spektakl, u državi koja zastrašivanje svojih građana doživljava kao pozorje, ministarstvo kuture je suvišno“, navedeno je, između ostalog, u otvorenom pismu Udruženja profesionalnih izdavača Srbije upućenom u kabinet ministra Vladana Vukosavljevića.

– Nije ovo prvi put da se ovakve stvari dešavaju i to je prestalo da nas iznenađuje – kaže Zoran Hamović, osnivač izdavačke kuće „Klio“ i predsednik UPIS-a, i dodaje da su se slutnje izdavača iz pisma Ministarstvu kulture očigledno potvrdile.

Formalni organizatori kontraprotesta, Udruženje za zaštitu mladih, dobijalo je na gradskim konkursima i novac namenjen projektima iz oblasti kulture.

– Neprimetno prolazi, bar kod šire javnosti, to kako se održavaju gradski konkursi za kulturu, gde se pojavljuju neke čudne organizacije i dobijaju ogromne novčane iznose, a predlažu projekte sa besmislenim nazivima, tipa „Zagrljaj kulture“ i slično. U APR-u se može proveriti da su te i takve organizacije osnivane namenski, da bi konkurisale i dobile novac – kaže Hamović.

Hamović ističe da je takav odnos prema konkursima, gde se faktični ne znaju rezultati, višestruko opasan.

– To što se tako radi opasno je ne samo po javni interes, to je smešno reći, ili po kulturu, što je još smešnije reći, zbog toga što se na taj način plaćaju izvršioci naloga koji nemaju veze sa konkursom. To sve deluje kao da je reč o kriminalnoj državi i lažiranim aktivnostima – ocenjuje Hamović.

On napominje i da se često dešava da zapravo i ne vidimo na šta je novac opredeljen na konkursu iskorišćen.

– Bilo bi interesantno ispitati šta su te organizacije uradile od svega toga za šta su dobile novac iz budžeta, pogledati na njihovim sajtovima, primera radi. A često takve organizacije i nemaju sajtove. Imate, primera radi, organizaciju koja se bavi vegetarijanstvom, a konkuriše na gradski konkurs za projekte iz kulture – ukazuje osnivač izdavačke kuće “Klio”.

Hamović podseća da su se Nezavisna kulturna scena Srbije, umetnička udruženja i još neke organizacije pobunile zbog takvog načina sprovođenja konkursa.

– Ali oni koji organizuju te konkurse ni da trepnu. Možemo li mi te proizvode za koje su te organizacije dobile veliki novac negde da vidimo? Gde su materijalni dokazi da su ti projekti sprovedeni? Bojim se da ne, jer bi se pre reklo da one stoje iza ovih aktivnosti za direktno plašenje građana. Mi, dakle, plaćamo to da budemo zastrašivani. A iza toga, tih paljenja baklji na krovovima, istorija nas tome uči, može da usledi samo tuča ili nešto još gore – zaključuje Hamović.