MOTO Foto: MOTO

Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO raspisuje audiciju za orkestar u dečijoj operi "Dečija soba", kompozitora Milenka Živkovića, a po tekstu Desanke Maksimović. Audicija će biti održana 11. i 12. septembra u Malom pozorištu "Duško Radović", a rok za prijave je do petka.

Audicija je otvorena za učenike i studente muzičkih škola i fakulteta, za instrumente  violina, viola, klarinet, oboa, fagot i truba.

Ovo je prva dečija opera, u klasičnoj operskoj formi, napisana u Srbiji i izvedena je samo jednom, 20. februara 1941. godine.

„Ovo jedinstveno delo, rad dvoje velikana srpske umetnosti, pokazatelj je naprednog mišljenja i stepena razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini dvadesetog veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim strujanjima u Evropi. Sa ponosom ističemo da smo zaboravljenu partituru rekonstruisali i da ovo jedinstveno delo vraćamo na scenu u novembru 2021. godine“, kaže se u saopštenju organizatora.

Izvođači koji budu izabrani na audiciji će imati priliku da stiču iskustvo u radu operskog orkestra i sarađuju sa profesionalnim orkestarskim umetnicima koji će biti njihovi mentori i kolege u orkestru. Dvoje najuspešnijih izvođača će biti učesnici „Music International Summer Academy“ u Tbilisiju (Gruzija) koju vode partneri YMIAG, dodaje se u saopštenju.

U pitanju je projekat „Opera: Past, Present, Perfect!“, koji MOTO organizuje u saradnji sa Malim pozorištem „Duško Radović“, pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope.

Opera će biti izvedena pod dirigentskom palicom maestra Milana Nedeljkovića i u izvođenju polaznika projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“

Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju i fotografiju na mejl: [email protected]. Svi zainteresovani kandidati potrebno je da pripreme prvi stav koncert ili komad po izboru u trajanju od 5 do 10 minuta. Kandidati su dužni da sami obezbede korepeptitora ukoliko im je potreban.

Rok za prijave na audiciju je 10. septembar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar