Aleksandar I. Medvedev Foto: Wikipedia

Spomen-soba arhitekte Aleksandra I. Medvedeva, koji je u Nišu ostavio trag kao projektant zgrade Berze rada na Keju Kola srpskih sestara i sadašnje zgrade Skupštine, biće otvorena petak, 29. decembra u 13 časova, u prostorijama Društva arhitekata Niša. Autori postavke su Mihail Medvedev i Zoran Čemerikić.

Aleksandar Ivanovič Medvedev je rođen 1900. godine u Melitopolju u Rusiji, a sa studijama arhitekture počeo je na Tehničkom fakultetu u Harkovu, ali ih je zbog revolucionarnih sukoba prekinuo. Nastavlja ih na Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu, koje završava 1929. godine, a zatim odlazi u Banja Luku, gde učestvuje na konkursima i gde je bio nadzornik za izradu više značajnih objekata.

Sa porodicom 1935. godine prelazi u Niš, gde otvara privatni projektni biro i počinje delatnost kao ovlašćeni civilni arhitekta.

U njegovom birou je u periodu 1935-1939. godine isprojektovao više od stotinu različitih privatnih i javnih objekata. Među njegova najznačajnija ostvarenja spadaju zgrada Berze rada (Kej Kola srpskih sestara), Dom šegrtske omladine, odnosno zgrada Skupštine Opštine u Nišu (Nikole Pašića).

Bonus video: Arhitekta: Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića kozmetička, očekivano pred izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar