Foto: Kreativni centar

Roman "Crna ptica" Aleksandre Jovanović dobio je nagradu "Politikinog Zabavnika" za najbolju knjigu za mlade objavljenu u 2020. godini, saopštio je danas njen izdavač "Kreativni centar".

Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu akademik Aleksandar Кostić, psiholog (predsednik), Irena Špadijer, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, Petar Arbutina, izvršni direktor „Službenog glasnika“, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Politikinog Zabavnika“, ističe se u saopštenju.

Korice romana ilustrovao je Dobrosav Bob Živković Foto:Promo/Kreativni centar

„Roman ‘Crna ptica’ mlade Aleksandre Jovanović originalno je delo koje uspešno spaja elemente fantastike, horora, psihološkog romana i univerzalne priče o odrastanju. To je i uzbudljivo višeslojno štivo gde se mladi suočavaju sa svetom kakav zapravo jeste, u kome i srušeni snovi umeju da iznedre nadu i ljubav“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija u kom se ističe „to što je mlada autorka na suptilan način obradila jednu veoma delikatnu temu, a knjiga se izdvojila i svojim književnim kvalitetima“.

Aleksandra Jovanović sa članovima žirija Foto: Kreativni centar

Na 42. konkurs stiglo je 58 naslova, a među izdanjima u najužem izboru bio je i roman “Sve što (ni)sam želela” Dragane Mladenović, takođe u izdanju „Kreativnog centra“, navodi ovaj izdavač.

Nagrada „Politikinog Zabavnika“ ustanovljena je 1979. godine, a dodeljuje se svake godine 25. januara, na Dan Politike, za izdanja objavljena u prethodnoj godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar