Foto:facebook.com/patos.pozoriste

Novinarka i pozorišna kritičarka Aleksandra Glovacki dobitnica je nagrade "Niko Garone" koju dodeljuje smederevsko pozorište "Patos". Njoj je nagradu u okviru "Nušićevih dana" u Smederevu, uručio prethodni lauerat Dragan Pavlović.

U skladu sa mišljenjem stručne komisije koju čine svi prethodni dobitnici nagrade, pozorište „Patos“ dodeljuje nagradu „Niko Garone“ za posebno angažovanje novinara, novinskih redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture.

Nagrada je ustanovljena na međunarodnom multimedijalnom festivalu #Patosoffiranje 2014. godine, a Aleksandri Glovacki je dodeljena, kako se kaže, zbog beskompromisno kritičkog pristupa u analizama savremene pozorišne produkcije.

Pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica u Redakciji kulture Radio Beograda 2, Aleksandra Glovacki, prepoznatljiva po kritikama kojima podiže standard profesije, autorka je i nekoliko drama („Kamen ljubavi sa dna mora“, „Vilinska kočija“…) i niza dramatizacija, od kojih je jedna od poslednjih bio Dimin roman “Tri musketara” prema kojoj je u Pozorištu mladih nastala istoimena predstava. Pamti se i njena dramatizacija Bokačovog “Dekamerona”, postavljena u Somboru („Dekameron – dan ranije“). Između ostalog, bila je i članica Saveta Bitefa, selektorka Sterijinog pozorja i predsednica žirija tog festivala za savremeni dramski tekst… Takođe, Aleksandra Glovacki je u jednom periodu bila i saradnica portala Nova.rs.

Komisiju za izbor dobitnika nagrade „Niko Garone“ za 2022. godinu činili su dosadašnji dobitnici: redakcija Kulturnog dnevnika RTS-a, Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, novinari smederevskih medija Snežana Glišić i Dragan Pavlović, Kulturni dodatak lista Politika, teatrološkinja i pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika Ana Tasić, novinarka nedeljnika Vreme Sonja Ćirić, novinarka i urednica Drugog programa Radio Beograda Miška Knežević, novinarka portala SEEcult.org Zorica Dimitrijević i urednica pozorišnjih novina Ludus Tatjana Nježić.

Bonus video: Predstava „Deca“ Narodno Pozorište Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar