Svečano zatvaranje Festa Foto: Cebef/Dušan Milenković

Međunarodni filmski festival Fest biće održan od 23. februara do 3. marta naredne godine u Beogradu, potvrđeno je za portal Nova.rs.

Datum održavanja festivala Fest, 52. po redu, usvojio je Odbor ove manifestacije na poslednjoj sednici, rečeno je našem portalu.

Podsetimo, Odborom Festa predsedava sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, a članovi su Miloš Pavlović, Ivica Vidanović, Ksenija Zelenović i Miloš Đukelić.

Za produkciju i organizaciju jednog od naših najuglednijih festivala biće zadužen, kao i prethodnih godina, Centar beogradskih festivala. O programu Festa odlučivaće kao i prethodnih devet godina Jugoslav Pantelić.

A šta će beogradska publika gledati na 52. Festu, kao i gde će se sve odigravati projekcije, ali i ko će od filmskih stvaralaca i glumaca doći u Beograd, naknadno će biti saopšteno, rečeno nam je u CEBEF-u.

Podsetimo, prvi Fest, tada zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, otvoren je 9. januara 1971. u Domu sindikata, i to projekcijom ostvarenja „Meš“ Roberta Altmana. Osim „Meša“, publika je tada gledala „Odiseju u svemiru“ Stenlija Kubrika, „Goli u sedlu“ Denisa Hopera, ostvarenja Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića… Tokom proteklih decenija Fest, a i Beograd pohodila su značajna imena svetske kinematografije, kakva su Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Miloš Forman, Katrin Denev, Robert de Niro, Marčelo Mastrojani, Liv Ulman, Vim Venders, Abaz Kjarostami, Hana Šigula, Bob Rafelson, Ken Rasel…

Bonus video: LIFFE

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar