Franja Petrinović Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Odluku da knjigu pošalje na konkurs za NIN-ovu nagradu doneo je moj izdavač sa kojim ne želim da se sukobljavam. Potpisivanje bojkota 2020. godine je moja lična stvar, kaže za Nova.rs pisac Franja Petrinović, objašnjavajući kako je od prošlogodišnjeg bojkotaša stigao do toga da njegov roman bude u širem izboru za dodelu najuglednije književne nagrade.

Uoči objavljivanja spiska knjiga koje su ušle u uži izbor za NIN-ovu nagradu 14. januara, odnosno finala 11 dana kasnije, nekolicina pisaca ponovo je pozvala na bojkot ovog priznanja. I dok je prošle godine književnik i književni kritičar Franja Petrinović bio jedan od 18 pisaca koji su pozivali na bojkot NIN-ove nagrade, ovoga puta njegova knjiga „Konačni izveštaj o ravnoteži“, ne samo da učestvuje u trci za 67. po redu dodelu prestižnog priznanja, već je sa još 37 dela uvršćena i u širi izbor.

Objašnjavajući kako je od „bojkotaša“ sada ušao u trku i stigao do šireg izbora, Franjo Petrinović ukazuje za Nova.rs da je to bio potez izdavača „Akademske knjige“, a ne njegov:

– Uostalom, to je nagrada za roman godine, a ne za najboljeg pisca. Prošlogodišnje potpisivanje bojkota je moja lična stvar. Kao što je i pravo moga izdavača da konkuriše za nagradu, čemu ne mogu da se protivim – kaže novosadski pisac.

Franja Petrinović Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Komentarišući to što se u odnosu na prošlu godinu, kada je bio potpisnik bojkota, sastav žirija nije promenio, Petrinović kaže da i dalje stoji iza svog kritičkog stava iz 2020. o onima koji odlučuju o nagradi. Ali to je, ponavlja, njegov „pogled na stvar…“

– … koji zadržavam kao pisac za sebe i nema potrebe da menjam.

Upoznat je sa tim da je i ove godine nekolicina pisaca ponovo pozvala na bojkot NIN-ove nagrade, a sa nekima od njih je, otkriva za naš sajt, i razgovarao. Međutim, razlika je u tome što spram njih, ima drugačiji odnos sa izdavačem. A to što, poput nekih kolega, koji su od svojih izdavača tražili da povuku njihove knjige iz konkurencije, Petrinović to nije učinio ovako objašnjava:

– Sa „Akademskom knjigom“ imam besprekornu saradnju i oni objavljuju moj treći roman. Imamo takvu vrstu ugovornog odnosa kojim se obavezujem da im dajem pravo da raspolažu sa mojim romanom.

Posle svega, Petrinović priznaje da mu znači što je njegova knjiga ušla u širi izbor za NIN-ovu nagradu:

– S obzirom na to kakva je situacija kada su u pitanju književnost, a naročito roman kao žanr, ipak znači nešto. A pogotovo znači izdavaču, jer je to, nažalost, jedini način da se za neke knjige čuje i da se na njih skrene pažnja. Književni život i književna kritika su prilično zamrli, i to ne samo zbog ove situacije i pandemije. Naš književni život je odavno u nekoj vrsti odumiranja i permanentne krize. Nažalost, preostaju na kraju jedino te nagrade kako bi se skrenula pažnja na dela – objašnjava pisac, koji se u romanu „Konačni izveštaj o ravnoteži“ vraća protagonisti prethodne knjige „Popravljač ogledala“ Sergeju Vukeliću.

Petrinovićev junak se posle dvadeset godina izgnanstva vraća u razoreni grad u kome vladaju besperspektivnost, gorčina i generacijski gubitak…

Nedeljnik NIN objaviće u narednom broju spisak naslova koji ulaze u uži izbor, a imena finalista i razgovore sa njima u broju od 21. januara.

Na pitanje očekuje li možda ulazak u uži izbor, eventualno i nagradu, novosadski književnik priznaje da jedino što očekuje jeste da završi pisanje novog romana:

– Moj život je pisanje, a nagrade i sve ostalo pripada nečemu što je književni život, o kome imam svoje mišljenje, ali ne odlučujem – ističe Franjo Petrinović, a upitan na kraju kada će novi roman, kroz smeh kaže:

– Nadam se za sledeću NIN-ovu nagradu, pa ću opet učestvovati…

Igor Marojević, jedan od pisaca koji i ove godine predvodi bojkot, u nedavnom intervjuu za Nova.rs istakao je kako bi njegov roman „Ostaci sveta“ bio „umrljan ako bi se našao u konkurenciji za NIN-ovu nagradu„. Potez kolege Franje Petrinovića ovako komentariše:

– Kako se ne bi zamerio nikom – ostaje veran bojkotu, ali ne povlači knjigu iz konkurencije zbog izdavača – Petrinović se zamerio gotovo svakom. Meni nije: mogu da razumem da je svako gospodar svog integriteta i svog odsustva integriteta – kaže Igor Marojević.

Ime 67. dobitnika  najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja žiri će saopštiti u ponedeljak, 25. januara, oko podneva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar