Keri Maligan u filmu Promising young woman. Foto: Focus Features / Everett / Profimedia

I dok jedna izrazito negativna kritika srpskog kandidata za Oskara "Dara iz Jasenovca", objavljena u uticajnom časopisu "Varajeti", zaokuplja našu javnost, svetski mediji bave se skandalom koji je izazvala kritika filma "Promising Young Woman" u istom magazinu, i to pre godinu dana.

Tekst sa potpisom višedecenijskog filmskog kritičara „Varajetija“ Denisa Harvija izazvao je pometnju u filmskoj industriji, a autor je na sebe navukao bes svih – od glumice Keri Maligan, preko uredništva svog medija i kolega kritičara, do javnosti, koja ga optužuje za seksizam i mizoginiju i poziva da bude otpušten. Sasvim neočekivano, „oživeo“ je kritički osvrt „Varajetija“ objavljen 26. januara prošle godine.

Kada je film „Promising Young Woman“ prikazan premijerno pre godinu dana na „Sandens“ filmskom festivalu Harvi je ovo ostvarenje obasuo hvalospevima.

Međutim imao je i jednu primedbu. Odnosila se na glavnu glumicu – Keri Maligan. Iako zanatski nije imao šta da joj zameri, zasmetala mu je njena pojava.

Keri Maligan, „Promising Young Woman“. Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

„Dobra je glumica, ali Maliganova je čudan izbor za ovu višeslojnu fam-fatal“, zapisao je Harvi.

Izneo je još jednu „zanimljivu“ opasku. Konstatujući da je producentkinja filma glumica Margo Robi učinilo mu se da je uloga prvobitno bila namenjena njoj, a ne Maliganovoj.

„A sa ovom zvezdom, čak i duga plava kosa Keri izgleda veštački…“, zapisao je kritičar, zaključivši međutim da je njena izvedba „vešta, zabavna i izazovna“.

Britanska glumica Keri Maligan inače u ovoj crnoj komediji, koju je režirala njena zemljakinja i koleginica Emerald Fenel, igra Kesi, ženu koja vara muškarce time da je isuviše pijana da bi sa njima imala seks…

 

Skandalozna, po mnogima, kritika našla se na udaru javnosti prošlog meseca kada se junakinja filma Keri Maligan u razgovoru za „Njujork tajms“ požalila da se čitajući reči kritičara osetila „nedovoljno atraktivnom“.

– To me je izludelo… Pomislila sam: “Zaista? Zar neko piše tako nešto za ovaj film sada? U 2020? Nisam mogla da verujem – kazala je Maliganova.

I tek posle tog intervjua njujorškom dnevniku, 11 meseci nakon što je tekst objavljen, reagovalo je uredništvo „Varajetija“. Na sajtu pre samog teksta kritike uputilo je izvinjenje zbog „neosetljivog jezika“:

„Iskreno se izvinjavamo Keri Maligan i zbog insinuacije u našoj kritici koja je minimizirala njenu hrabru izvedbu u filmu“, ovim rečima apdejtovana je kritika. Međutim, sam tekst, odnosno Harvijev osvrt na film je ostao isti.

I proteklih dana kritika se ponovo našla na udaru javnosti jer je „neatraktivna“ glumica uradila video intervju baš za „Varajeti“. Ponovo se dotakla tog teksta iz januara prošle godine i „podgrejala strasti“. U tom razgovoru Keri Maligan istakla je kako i dalje oseća nelagodu zbog kritike, napomenuviši:

– Mislim da kritika treba da bude konstruktivna. Trebalo bi se osvrtati na suštinske stvari kada je u pitanju nečije delo. A mislim da izgledu glumca ili vašoj ličnoj preferenci o tome kako glumac treba izgleda mesto nije u kritici.

Britanska glumica je pojasnila da to, ipak, nije doživela kao omalovažavanje nje same.

– To nije povredilo moj ego, ali zabrinula sam se zbog toga što jedan tako značajan medij daje sebi za pravo da kritikuje izgled glumice i da to može da se tumači kao razuman sud.

Keri Maligan nedavno u emisiji „Graham Norton Show“

Britanska glumica stavila je kritiku u kontekst toga da živimo u društvu u kome se, izgleda, određuje kako žene treba da izgledaju:

– Da li je zaista neophodno da neko određuje kako treba da izgledaju žene koje se pojavljuju na velikom ekranu? Zašto svi žele da one izgledaju savršeno? Možda neko želi da odredi i to kako treba da rade, kako se ponašaju, misle… A ja smatram da je neophodno da na velikom ekranu vidimo stvarne žene – kazala je glumica za „Varajeti“.

I nakon tog video intervjua društvene mreže ponovo su se usijale. U mnogim postovima kritičar je okarakterisan kao ženomrzac, čovek koji propagira mizoginiju, seksizam pa i silovanje.
I Denis Harvi, protiv koga je ustala „Scila i Haribda“ sada se oglasio putem „Gardijana“ objasnivši da mu nije bila namera da poruči kako “Maliganova nije dovoljno atraktivna za ulogu”.

– Ja sam 60-godišnji gej muškarac. Uopšte me ne zanima da poredim mlade glumice po atraktivnosti, a kamoli da pišem o tome – kazao je Harvi.

Kritičar je priznao da se oseća užasno što su ga proglasili ženomrscem, jer se to „kosi sa njegovim ličnim uverenjima i osećanjima“. Na savet prijatelja, kako je priznao, izbegavao je čitave nedelje socijalne mreže.

Dodao je kako mu se čini da svi koji su se oglašavali na internetu uopšte nisu pročitali njegovu kritiku. To je potkrepio jednim od postova u kome se proziva da propagira silovanje i da mora da je „predator kao i ostali muškarci u filmskoj industriji“.

– Pokušavao sam da u kritici u fokus stavim film i izvedbu Maliganove koja treba da dovede u zabludu. A pominjanje Margo Robi nije trebalo da simboliše nikakvo poređenje. Robi je producentkinja i pomenuo sam je da bih potcrtao kako kasting za film doprinosi subverzivnoj prirodi samog ostvarenja. Maliganova je kao kameleon a njena stilski vrlo bogata izvedba gledaoca drži u neizvesnosti kuda će priča dalje ići – objašnjava sada kritičar.

Ne razume kako je neko mogao da ono što je napisao interpretira kao seksizam.

– I dok Keri Maligan ima pravo da tumači moju kritiku kako god želi, njena „projekcija“ da sam sugerisao kako mi nije „dovoljno atraktivna“ je potpuno bizarna. Žao mi je što se tako oseća. A žao mi je i što je došla do takvog zaključka jer je tako daleko od istine – reči su Harvija.

Kritičar je takođe podsetio na nesklad između toga kako je glumačka zvezda videla njegovu kritiku, i američkih distributera koji su mu tražili dozvolu da koriste više opaski iz njegovog teksta u marketinškoj kampanji za film.

Osvrnuo se i na to da 11 meseci kritika nikome nije smetala, dok film nije najavljen za distribuciju, počeo da se promoviše u javnosti i “gura u trku za Oskara”. I zaključio da je baš tada kritika okarakterisana „bezosećajnom“. Podsetio je da ni urednici „Varajetija“ nisu imali nikakvu primedbu kada je njegov sud objavljen, niti u potonjim mesecima već tek po izlasku intervjua sa glumicom u „Njujork tajmsu“.

– Sada sa neizvesnošću čekam da li ću posle 30 godina pisanja za „Varajeti“ dobiti otkaz – požalio se na kraju Harvi.

I dok je Maliganovu podržala struka, kritika, većinska javnost, ima i onih koji se ne slažu sa „naknadnom pameću“ uredništva „Varajetija“.

– Sada peru ruke od Harvija i čini se kao da su ga gurnuli pod autobus – ocena je kolege kritičara Džefrija Velsa.

Keri Maligan priznala je da iznenađena, uzbuđena i srećna što je dobila izvinjenje od „Varajetija“:

– Drago mi je da su moje reči imale uticaj!

Film „Promising Young Woman“ je ušao u bioskopsku distribuciju u SAD na Božić, dok premijera u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama još uvek „visi u vazduhu“ zbog restriktivnih mera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar