Met Dilon u filmu "Nimic" Foto:Promo

Kratki igrani film "Nimic" čuvenog reditelja Jorgosa Lantimosa imaće srpsku premijeru na zatvaranju 67. Martovskog festivala u Domu omladine Beograda.

„Nimic“ (Nemačka/UK/SAD, 2019/11’35’’) govori o susretu profesionalnog čeliste sa nepoznatom ženom u metrou, koji će imati neočekivane i dalekosežne posledice po njegov život.
Lantimos, čiji je film “Miljenica” prošle godine otvorio Fest, kaže da je srećan što je dobio priliku da radi na kraćem formatu, što ume da bude izazov, ali i da pruži zadovoljstvo.
– Od intrigantne početne ideje i koncepta je nastao scenario, dok smo tokom snimanja imali punu umetničku slobodu. Uvek je uzbudljivo dobiti poziv za razmišljanje izvan uobičajenih okvira i uhvatiti se u koštac sa stimulativnim idejama – istakao je slavni grčki reditelj.
U filmu igraju Met Dilon (Matt Dillon), Dafni Patakija (Daphne Patakia), Suzan El (Susan Elle), a scenario su pisali Lantimos i Eftimis Filipu (Efthimis Filippou).
Prikazan je na više od 20 prestižnih filmskih festivala, među kojima su i Lokarno, TIFF, San Sebastian, Sao Paolo, Venecija.

Jorgos Lantimos rođen je u Grčkoj. Njegov drugi film “Očnjak” (Kynodontas) je 2009. godine dobio nagradu “Izvestan pogled” u Kanu i nominovan je za Oskara za najbolji strani film.
Film “Jastog” (The Lobster) je osvojio nagradu žirija u Kanu i nominovan je za Oskara za najbolji originalni scenario, ostvarenje “Ubistvo svetog jelena” (The Killing of a Sacred Deer) je u Kanu dobilo nagradu za najbolji scenario, dok je “Miljenica” (The Favourite) imala rekordnih 10 nominacija za Oskara 2019. godine.

Martovski festival od 25. do 29. marta

 

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu, 67. Martovski festival, predstaviće od 25. do 29. marta publici bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.
Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.
Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca.
Cena ulaznica ista je kao i prošle godine, 200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.