Foto: Promo

Jedanesti Međunarodni festival nezavisnog kratkog filma MikroFAF biće održan pod sloganom "Can you breathe?", od 13. do 15. novembra u onlajn formatu, saopštili su organizatori.

Milena Gajić

Glavni program će sadržati 4 takmičarske kategorije:

Kratki uradi-sam film – koji se odnodnosi na filmove nastale bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i obaveza tokom i nakon realizacije. Dostupni su u svim tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl)

Nezavisni kratki film – Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju „uradi-sam” kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Can You Breathe – koja je ujedno ovogodišnja glavna takmičarska kategorija. Posvećena je filmovima koji oslikavaju ili preispituju globalne potrese u prvoj polovini 2020. godine. Inspirisana je brutalnim činom rasizma policije i posledičnim globalnim antirasističkim protestima, a odnosi se na sve tegobe sa kojima se čovečanstvo suočilo poslednjih meseci.

Juniorski film – kategorija koja je namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

Ovogodišnjim sloganom „Dišete li?“ Can You Breathe?) organizatori žele da skrenu pažnju na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su svojim negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu.

U sastavu žirija za prve tri kategorije ove godine će biti Vladimir Paunović, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, Jelena Jovičić, filmski reditelj, antropolog i kustos, i Vedran Šuvar, reditelj i član Kinokluba Zagreb. Za juniorski žiri biće zaduženi Aleksandar Gubaš, autor katkih i niskobudžetnih filmova i Jelena Novaković, rediteljka mnogobrojnih kratkih filmova.

Udruženje Satibara, organizator MikroFAF-a, u jedanaestom izdanju festivala stavlja u fokus posebnu takmičarsku kategoriju  „Can you breathe?“ , navodeći da se svetska pandemija i njene fizičke, socijalne i mentalne posledice, udružila sa ksenofobijom i rasizmom protiv čovekove i umetnikove slobode.

“Kao rezultat svih tih fenomena, 2020. godina nam je donela dramatična sputavanja fizičke slobode i ugrožavanja mentalnog zdravlja.  Ove okolnosti mogu da rezultiraju otuđivanjem, strahom i siromaštvom. Međutim, mogu i podstaći i na pozitivne akcije, u smislu jačanja solidarnosti, borbi za vraćanje vrednosti ljudskog života , ukidanje veštačkih podela, pobune protiv diskriminacije i zloupotreba moći”, saopštili su organizatori, pozivajući zainteresovane da promisle o tim temama i da kroz film pokrenu pitanja u vezi sa nekima od njih, čime će ujedno doprineti i MikroFAF-u 2020.

Mikro festival amaterskog filma (MikroFAF) okuplja autore „uradi sam produkcije“, u nameri da stvori prostor za izražavanje i stvaranje svima koje interesuje filmska umetnost. Transnacionalnog karaktera je, i realizuje se u različitim video ostvarenjima: igranih, treš, dokumentarnih, art, eksperimentalnih, web, animiranih filmova. Radove prikazane na MikroFAF-u karakteriše raznolikost tema, kvaliteta i formi, ali oni su često bili slični u svojoj angažovanosti i prepoznavanju društvenih problema koji nadilaze okvire naše zemlje ili regiona.

U pratećem programu će biti predstavljeni radovi tinejdžera kojima su članovi udruženja Satibara i ujedno MikroFAF tima držali radionice tokom 2020. godine. Takođe će biti prikazan gostujući program Kinokluba Zagreb, koji je sastavio Vedran Šuvar i koji obuhvata osam kratkih filmova.

MikroFAF-ov sestrinski festival KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) će upotpuniti program kratkim dokumentarnim filmom „Čudna Šuma“.

Program će biti dostupan onlajn 3 dana, a publika će moći da bira kada i šta želi da pogleda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar