Foto: Promo/FAF

Autori plakata ovogodišnjeg Festivala autorskog filma su “Braća Burazeri”: Nikola i Nenad Radojčić, a kao inspiracija za vizuelni identitet poslužilo im je delo Vlatka Gilića “Kičma“.

“Vizuelno rešenje predstavlja omaž originalnom plakatu filma ‘Kičma’ reditelja i scenariste Vlatka Gilića, premijerno prikazanom na Kanskom festivalu 1975. godine. Dva ključna motiva ovog Gilićevog dela – opasno zagađenje vazduha u gradovima, kao i epidemija nepoznate bolesti koja se širi – pokazuju se duboko proročanskim u trenucima globalne krize i pandemije koje čovečanstvo ove godine proživljava”, kaže se u saopštenju organizatora.

Oni prenose I jednu davnu izjavu Vlatka Gilića:

“Šire gledano režija na planeti Zemlji generalna je proba za smak sveta. Da li će to biti premijera bez reprize, to zavisi od nas… Mislim da je zadatak umetnosti odlaganje te fatalne premijere“.

Film “Kičma“ biće počasno prikazan na ovogodišnjem FAF-u. Većina autorovih dela nedostupna je za širu javnost, te ovo predstavlja jedinstvenu priliku da se publika upozna sa ovim Gilićevim ostvarenjem, kažu organizatori

“Značaj Gilićevog autorskog rada ogleda se u tome da se čak tri njegova dela, ujedno i jedina autorska dela iz bivše Jugoslavije, nalaze se u kapsuli u atomskom skloništu muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku zaštićena od potencijalne nuklearne katastrofe.”

Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 27. novembra do 4. decembra. 

Poznato je da će dobitnik Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu film „Zlo ne postoji“ iranskog reditelja Mohameda Rasulofa premijerno biti prikazan na 26. FAF-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare