Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Moda je stanje duše, onoga ko je kreira i onoga ko je nosi“. Ovako je svoj posao opisivala nekada čuvena jugoslovenska modna dizajnerka Mirjana Marić. Sa njom je u Jugoslaviji začeta ova industrija. Njeni modeli prodavani su širom sveta, njene kreacije nosile su žene političara, diplomata... dame od prestiža.

Nisam zaljubljenik modnih pista niti me ta vrsta biznis-glamura zanima, ali mogu da pogledam. Zainteresovala me je modna revija posvećena Jovanki Broz, naročito kad sam čuo da je gospođa Vučić, kao pokrovitelj događaja, hitno pozvala prvu damu Hrvatske da bude njena gošća u Palati Srbija. Tu su promovisani modeli krojeni od materijala pronađenih u zaostavštini Titove supruge.

Ne znam zašto se na ovakve skupove šalju pozivi pod oznakom „hitno“, valjda se to planira mesecima unapred, sve do detalja. Od modela do broja gostiju, parkinga i medija, naravno.

Tek, gospođa Musić Milanović nije se odazvala pozivu, a razlog nismo saznali. Šteta što je izostao taj susret, koji su neki tumačili kao znak otopljavanja na relaciji Beograd – Zagreb. Mada otopljavanje nikad nije počinjalo zimi, „majku mu božju“. Revija ko revija, nego mi se čini da je propuštena prilika da se napravi događaj za pamćenje – baš onako. Svi su preduslovi bili tu: istorija, politika, moda. Plus Jovanka, svetska faca i 29. novembar, simboličan datum. Sve ziceri, treba biti majstor pa takvu priliku ne iskoristiti. Pri tom, ne mislim na ono što su modni stručnjaci uradili. Po reakcijama i snimcima, čini se da su oni posao obavili perfektno. Trebalo je samo slediti njihov primer – kolekciju je stvaralo dvadeset dvoje dizajnera iz svih republika bivše Juge.

Ako je Jovanka pripadala svima, sve je trebalo i zvati. Zašto gospođa Vučić nije pozvala prvu damu sa bratskog Cetinja? I prvu damu Makedonije i sve prve gospođe iz BiH, plus Željku Cvijanović. Umalo ne napisah i suprugu predsednika Slovenije, setih se da su Slovenci pre neki dan izabrali Natašu Pirc Musar za čelo države. Ovako, zvati samo Sanju Musić Milanović zvuči selektivno i neozbiljno.

Spisak zvanica kao da je pisala rigidna muška ruka. Nisam video nijednu ambasadorku, pa čak ni suprugu ambasadora u Palati Srbija. Kao da one ne vole revije. Garantujem da bi se mnoge odazvale, pogotovu one iz nesvrstanih zemalja i one iz zemalja koje su Titovoj supruzi darivale „svilu i kadifu“, od čega je i napravljena revija. Idemo dalje, moglo je na reviji biti mesta i za Snežanu Savić, ona je igrala Jovanku Broz u TV seriji koja je bila prilično gledana. Mogla je Snežana za ovu priliku da bude i model veran originalu. Nema veze. Slutim da nisu zvane ni supruge bivših predsednika Srbije, čak ni dojučerašnja prva dama Dragica Nikolić. I one su u svom ponašanju, u oblačenju, imale na umu gospođu Broz. O suprugama opozicionih lidera nepoželjno je i govoriti. Ili o damama iz opozicije. Bila je to skromna Tamarina žurka. Imaš dijamant, a ne znaš da ga izbrusiš, takvo je stanje duše organizatora i pokrovitelja.

Komentari

Svi komentari (4)