Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Za razliku od noćnog rušenja u Savamali, uklanjanje ružnih kupola Beogradskog sajma počelo je otmeno – iz Pariza. Za taj projekat angažovano je ono najbolje što Srbija ima. Tako će vlast zadati novi, odlučujući udarac još jednom leglu zmija i pacova u prestonici.

Da se građani ne bi dodatno uznemiravali, projekat je nazvan Beograd Ekspo 2027. Plan je da se pored velelepnog Nacionalnog stadiona podignu sajamski paviljoni za međunarodnu izložbu istog imena a, onda, logika će sama reći, da nam nisu potrebna dva sajamska prostora. I krenuće rušenje onoga što smeta, što stvara gužve i remeti mir stanovnika Beograda na vodi.
I što je važnije – koči razvoj i rast BDP. Jer, Belgrade Waterfront ne može da se širi ako se Sajam ne sravni sa zemljom. Mi jesmo poznati po zidanju kuća na soliterima, ali još niko nije gradio nebodere na kupolama, mada mogli bismo i to da isprobamo. Spoj tradicije i modernog ličilo bi na solitere iznad sača. Zlatno doba.

Rušenje Beogradskog sajma stidljivo je prošle godine najavio Iznogud iz bivše gradske uprave. Čovek poznat po nesposobnosti, još tada je zapazio da je Sajmu odzvonilo i da bi ga trebaalo izmestiti. Pogodio je šta Veliki Vizionar misli i šta mafija priželjkuje.

Tada je izrečena smrtna presuda Sajmu i njegovo uklanjanje bi trebalo započeti odmah. Nema potrebe čekati da dobijemo organizaciju svetske izložbe, ne treba gubiti vreme. Uostalom, iako ne dobijemo Ekspo 2027. Sajam mora biti srušen. I to danju. Milenjium tim može da aplicira za izvođača.

Beograd ima kadrove koji mogu taj teret da iznesu. Oni su za iznošenje maheri. Nisu kao Italijani. Mafijaška postojbina, a pali na korupciji baš na projektu Ekspo. Nekakav Distriht za borbu protiv mafije je utvrdio da je u organizaciji Ekspo 2015. u Milanu učestvovala i sicilijanska firmica Ndrangeta.

Za izgradnju milanskog paviljona utrošeno je 50 odsto više novca od planiranog, uhapšeno je nekoliko ljudi iz organizacije, a pred otvaranje smotre demonstrirale su hiljade građana. Gorele su gume i automobili. Srećom u Srbiji nema odeljenja za borbu protiv mafije pa se ovako nešto neće ponoviti.

Naša delegacija koja je otišla u Pariz da konkuriše za Ekspo 2027. deluje moćno. Gospođica Brnabić, pa gospođa Vučić, tu je i pevač Ivica, pa ministar Ružić i vlasnik stana u Bugarskoj. Gospodin Ružić nije baš najbolje volje, muči ga vršnjačko nasilje u školama, a kod domaćina se raspitivao zašto su prosvetnim radnicima u Srbiji najmanje plate.
Delegaciju su pojačali Miki, Nole i Stefan. Žao mi ih, oni ni ne znaju da su deo projekta rušenje Beogradskog sajma. Nego sve je to tanko kad „najveći srpski sin“ nije tamo, omeli ga Norvežani. Baš sad našli da ga zovu u posetu. Ali, ajde, ima koristi, on gore, žena tamo, padaju devizne dnevnice. Vajdica obzirom da od 2012. nije uvećao imovinu.

Samo ne znam zašto su naša očekivanja od Ekspo 2027. skromna. Malo Bugarče predviđa milion i po – dva posetilaca, optimista Ružić govori četiri, a u Milanu je bila projekcija na dvadeset u Dubajiu 2020. čak 80 miliona. Čemu skromnost? Ili nama poseta nije ni važna, nego da oposlimo što smo naumili.
Nerazumni Milanezi vele da je infrastruktura građena za Ekspo 2015. nepotrebna. Kod nas će biti dvostroko nepotrebna jer će služiti i za Nacionalni stadion koje je takođe nepotreban. A nepotrebno i nepotrebno u zbiru daju šta – sirotinju, što je naš primarni cilj. Napred majstori!
P.S. Molim mafiju da sutra krene u rušunje Hale 1 koja je pod zaštitom države, dok se država još nije osvestila.

Komentari

Svi komentari (5)