Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

“Velike i dobre vesti za Srbiju! Evropo hvala, Srbija je na dobrom putu. Čestitke građanima Srbije, oni su najzaslužniji za reforme koje smo provodili u proteklom periodu”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u video-poruci objavljenoj na instagram-profilu, povodom otvaranja Klastera četiri u pregovorima o pristupanju EU. Da podsetimo najpre šta taj klaster obuhvata, pa će biti jasnije koliko je Srbija zapravo na lošem putu i koliko bi mnogim zaslužnim građanima ova vest bila smešna da nije tužna.

Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost, obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Transevropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Za EU administraciju je važno da mi formalno usvojimo neke propise i uopšte ih se ne tiče kakav je njihov stvarni efekat na život naših građana.

Vazduh je u mnogim gradovima u Srbiji juče, kada je održana međuvladina konferencija EU – Srbija u Briselu, bio loš i štetan po zdravlje, desetine hiljada domaćinstava su bile bez struje i grejanja… Beograd i skoro cela Srbija bili su u kolapsu sa prvim snegom, a trećina elektroenergetskog sistema je ispala iz pogona.

Nekako mi žao što sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom Jadrankom Joksimović nisu u Brisel otišli i veliki stručnjaci koji se bave ovim temama, najpre Milorad Grčić, kao direktor Elektroprivrede Srbije, a kao iskusan vlasnik pečenjare, mogao je da ponese i neki litar rakije i koje kilo prasećeg pečenja, pa da lepo proslave ovaj uspeh.

Administraciji u Briselu i još nekim moćnim evropskim prestonicama je kad je reč o Zelenoj agendi bitno i da im damo nešto, kako reče Angela Merkel u Beogradu na oproštaju od svog štićenika, što mi imamo, a njima je potrebno – litijum.

Bitno im je da što više prljavih tehnologija izmeste kod nas, jer ne planiraju da Srbiju bilo kad prime u Evropsku uniju. Kako se, primera radi, u evropske propise i vrednosti uklapaju činjenice da ništa što je vezano za dolazak „Rio Tinta“ u Srbiju nije transparentno, a u radnoj grupi Vlade, uz predstavnike ove kompanije, sede i službenici nekih zapadnoevropskih ambasada u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Da li se iko u Briselu zapitao da li je baš u ovom trenutku bilo pravo vreme za otvaranje Zelene agende, ili im je bilo samo važno da daju neki predizborni poklon Aleksandru Vučiću i malo nadnoknade štetu koju su izazvali protesti povodom njihovog zajedničkog projekta iskopavanja litijuma? Računaju oni dugoročnije sa njim i zbog još nekih drugih poslova za koje smatraju da on može najbolje da oposli, a tiču se Kosova i Republike Srpske.

Ovaj drugi posao će biti i hitan, jer je Milorad Dodik u secesionističkim namerama otišao predaleko, a za njegovo disciplinovanje nema boljeg kandidata od predsednika Srbije. Da napomenem i još jednu činjenicu – u zapadnoevropskim prestonicama ne vide u liderima opozicije nikog ko bi hteo da se prihvati ovih poslova, a i oni beže od tih tema kao đavo od krsta, sve se nadajući da će tako poboljšati svoj rejting.

Otvoreni Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost je i veliki šamar evropske birokratije aktivistima i ekološkim pokretima i svim građanima koji su minulih subota blokirali drumove širom Srbije. Lično sam pocrveneo od evropske zelene agende, a vi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare