Nova epizoda podcasta Snaga uma je pred vama. Ovog ponedeljka gost Miljane Nešković je direktor i glavni urednik Nova.rs, novinar Veselin Simonović koji je između ostalog govorio o načinima na koje su novinari "preletali" iz jednog političkog tabora u drugi tokom njegove 37 godina duge karijere u novinarskom poslu.

„Jedno vreme vlasnici nekih medija su bili Dragan Đilas i Miroslav Mišković i oni su imali novinare koji su bili njihove uzdanice. Kako se promenila vlast, došli su radikali , odnosno naprednjaci i ti isti novinari su svoje usluge stavili ovima na raspolaganje. Dojučerašnje saborce, ljude od kojih su imali i te kako koristi, od stanova džipova, nameštaja, plata i apanaža, počeli su da pljuju kao da su im smrtni neprijatelji sto godina“, objasnio je Simonović, a onda se osvrnuo na „vlasnika ružičaste televizije“, misleći na Željka Mitrovića.

„On je bio JUL-ovac, došla je 2000. godina i on se prebacio u DOS-ovo krilo tako što je ponudio svoje usluge pošto je najgledanija televizija. Oni su to prihvatili i oprali mu biografiju. Podržavao je svaku vlast. Sećam se da je meni govorio da moramo da učinimo sve da Boris Tadić dobije izbore protiv Tomislava Nikolića, jer ako dođu radikali to će biti propast za Srbiju. Govorio je dosta loše o njima pre tih izbora. Onda se desilo da je ipak pobedio. Nekoliko nedelja posle izbora, na istoj toj njegovoj televiziji ja sam bio sve najgore – lopov, tajkun medijski… Nekoliko nedelja kasnije postao sam mu smrtni neprijatelj, a pre toga mi je govorio da moramo učiniti sve da Tadić pobedi Nikolića i da radikali ne dođu na vlast. Stavio se njima na raspolaganje. On je radio prljave poslove i za Tadićevu vlast, samo što Tadić i ta ekipa nisu išli toliko daleko za njegovim uslugama koliko sada to traži ova vlast od medija koji su joj podobni i bliski“, rekao je Simonović. .

Na pitanje kako to izgleda u praksi kada se neko do te mere promeni, kako se ponaša pri prvom sledećem susretu kada treba da pogleda u oči dojučerašnjeg kolegu, a sadašnjeg „smrtnog neprijatelja“, Veselin je rekao:

„Ja mogu svakoga da pogledam u oči jer mislim da radim svoj posao časno, a mogu i oni jer oni nemaju srama. Ničega se ne stide. Ljudi koji se ničega ne stide mogu da urade sve. Ljude koji se ničega ne stide treba izbegavati, sa njima se ne treba pozdraviti ni radi reda, treba ih samo terati što dalje od sebe“, zaključio je Veselin Simonović i dodao da on nikada nije mogao tako da živi jer pre svega ne želi da se stidi pred svojom decom.

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

Bonus video: Sonja Vasić u podcastu Snaga uma

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)