Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Zašto Aleksandar Vučić, Vlada Srbije, cela naprednjačka mašinerija i svi prorežimski nazovi mediji tako zdušno brane projekat „Rio Tinta“ u Srbiji? Pre odgovora na ovo pitanje samo jedna napomena: siguran sam da predsednik, kao i nadležna ministarka, možda čak i premijerka, znaju da je taj njihov posao štetan po sve građane Srbije, da će dugoročno uticati na njihovo zdravlje. Za ostale, koji ionako retko misle svojom glavom, prosto rečeno – ne znam, nisam siguran.

Šta ih je onda ujedinilo da s tolikim žarom rade na ugrožavanju zdravlja svojih sugrađana? Da počnemo od ovih potonjih: svi su se polakomili na pare koje ova štetna kompanija deli po Srbiji. Svi oni su obraz davno prodali i za mnogo sitniju lovu.

Zakucali su preko agencija i na vrata kuće u kojoj sam ja odgovorno lice, uspeli su da plate i dva oglasa, a onda smo seli i sa našim partnerskim agencijama dogovorili da te oglase i plaćene PR tekstove nećemo objavljivati. Nema tih para koje bismo uzeli i doveli u verodostojnost i kredibilitet tekstova o štetnosti projekta „Rio Tinto“ po sve nas.

Poređenja radi, navešću jedno pređašnje iskustvo dok sam bio glavni urednik nekog drugog medija: 2012. godine jedna takođe štetočinska multinacionalna kompanija nameravala je da na Tari kopa nikl i bili smo jedan od retkih medija koji su se zdušno borili protiv toga. Preko posrednika i moćnih advokata dobili smo bili ponudu od blizu milion evra da prestanemo da pišemo o toj temi. Seo sam sa menadžmentom i dogovorili se da ne pristajemo, pa smo tako i mi dali neki doprinos da taj projekat nikad ne zaživi. Koliko plaća „Rio Tinto“ ovim režimskim trbuhozborcima, nije mi poznato, ali sam siguran da ne štede pare.

PROČITAJTE JOŠ:

I sad da se vratimo na početak priče i odgovora na pitanje zašto vrh vlasti tako zdušno brani projekat „Rio Tinto“ i donosi hajdučke zakone da olakša posao otimačine lične imovine. Jedini mogući odgovor je – lični interes. Pitanje je samo koliko su para uzeli i kome su sve obećali (za Angelu Merkel i Briselsku administraciju već znamo) da će taj posao privesti kraju. Za ovakve računice nije nebitno da se napomene – kompanija koja namerava da kopa u dolini Jadra je mnogo moćnija i verovatno izdašnija od one koja je nameravala da rudari po Tari.

Svi znamo i za onu narodnu – „drž‘te lopova” (ili još realističnije – ide lija dvorištem i krade kokoške i viče držite lopova). To nam je juče demonstrirao predsednik države. Poražen od seljaka u Gornjim Nedeljicama (mora da je prokleo dan kad je tamo kročio) i pritisnut blokadama puteva, rešio je da prekrši sve ustavne i zakonske norme i da piše neki novi zakon o eksproprijaciji, iako onaj usvojeni u Skupštini još nije ni vratio ni potpisao… Izmanipulisaće već nešto, jer mu se žuri da taj zakon bude usvojen, ne sme „Rio Tinto“ da čeka.
„Probaćemo da nađemo rešenja, iako nismo ni za šta krivi, osim što nije bilo dovoljno razgovora sa ljudima“, reče još Vučić. I kao u citiranoj narodnoj: Đilas, Tepić i Zelenović su uzeli pare od „Rio Tinta“, a sada protestuju, viče predsednik. Krivi ste predsedniče i morate vi lično preuzeti krivicu, ne rade se ni mnogo manji poslovi bez vas u glavnoj ulozi. Zato bi bilo najbolje da vratite pare „Rio Tintu“ i skinete tu bedu sa vrata građana Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare