Podeli
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ima taj recept za divlju gusku koji mi prijatelji povremeno traže, valjda zaboravljaju da zapišu. Ide ovako: kad vam neki prijatelj lovac donese divlju gusku, pošto je minimum tri dana držite u pacu (klasika: oba luka, šargarepa, celer, so, sirće, ni vino ne smeta) najbolje da nađete onaj veliki “vešni” lonac i spakujete gusku u vrelu vodu. Smanjite na dvojku i pustite da krčka. Posle dva sata, izvucite gusku i viljuškom bodite da vidite da li je tvrda i žilava. Ako je tvrda, vratite na ringlu i udri još dva sata. Opet izvadite i probate, ako se još ne da, vratite ponovo na vatru. Još dva sata. Zatim probate. Ako je još žilava uzmite lonac sa sve guskom, otvorite prozor i zavrljačite sve u tri lepe, samo vodite računa da nekog ne povredite.

Ovaj recept nekako je došao do Vučića, ko će ga znati kojim putevima, pa ove svoje nesretne naprednjake, sve kandidate za vladu, ovako kuva i krčka više od 110 dana.

Nema veze što su smekšali do raspadanja, ipak se redom plaše da sa loncem ne izlete kroz prozor. Alhemičar Vučić zna da je strah jedini nezamenjivi sastojak političke recepture kojom održava svoj visoki rejting i kojim nepogrešivo oko sebe okuplja tek propupele botove i pretvara ih u partijske i lične kamarade.

Strah je njegov politički program. I vizija i strategija. Strah je ono što na okupu drži glavne perjanice: Brnabić( bratov Aseko), Vulin (tetka iz Kanade), Gašić (pad helikoptera), Mali (plagijat), Lončar(doktor smrt), Babić(naplatna rampa Doljevac), Stefanović (Krušik), Nikolić (divlja gradnja), Dačić (kofer)…

Model straha se širi i po dubini. Od 32 javna preduzeća, u  24 su direktori u v.d. stanju.

Niko siguran, a dele se u dve kategorije. Smenjivi i lako smenjivi.

Nigde nikog ni na vidiku bez afere, bez putera na glavi, bez svoje zlatne akcije kod velikog šefa koju ovaj uvek može da potegne i svakog baci kroz prozor.

Da se sve oko nas brzinom svetlosti ne urušava i da najgori među nama ne krčme svaku ideju pristojnog društva, mene bi veselila činjenica da ih on tako kinjii i zlostavlja. I on se dobro zabavlja, vidi mu se to na licu uvek kad ih omalovažava, breca se na njih, stalno im pokazuje da su niko i da se neće pitati ni za šta.

Niko će biti ministar, u vladi koja neće biti ništa.

Otud, živ nisam da vidim ko će biti novi ministri.

Komentari

Vaš komentar