Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Kakva viteška i principijelna izjava Sema Fabricija, šefa delegacije EU u Srbiji. Oh, kakvo prosvećenje i nadu čovek mora da oseti posle njegovog diplomatskog objašnjenja da ne bi da komentariše činjenicu da novine Nova u Srbiji neće niko da štampa. Kaže " mi ne zalazimo u pojedinačne slučajeve" jer eto "na štampariji je da odluči da li će nešto da štampa ili ne". Uprkos svemu, zalaže se za "maksimalan pluralizam i objektivnost".

Pročitajte još...

Laknulo nam je. Naročito kad je progovorio o objektivnosti. Kuku nama i naopako da je Fabrici, diplomata mrskog Zapada, pitao Jadranku Joksimović ili Selakovića kako to da štamparije koje vape za poslom, neće da štampaju baš novine Nova.  Ne daj Bože, da je pitao bilo koga od domaćina u Beogradu kako je moguće da za list koji bi nesumnjivo doprineo makar pluralizmu mišljenja, nema slobodne nijedne mašine, niti jednog slobodnog termina u štamparijama širom Srbije. I hvala mu što je objasnio da je na štampariji da odluči hoće li nešto da štampa ili ne.

A mi naivni, pomislili da neko drugi odlučuje. Eto, do danas smo bili u zabludi. Ubeđeni smo da opstrukcija ima samo jedan razlog i mislimo da postoje sasvim neekonomski razlozi zbog kojih na kioscima nema mesta za naše novine. Verujemo da naprednjački satrapi reže na direktore štamparija i ispotiha šalju preteće poruke da se ne sme pojaviti nešto što se ne može uredjivati u Vučićevom kabinetu. Tačka.

Ali eto, ne bi prvi evropski diplomata u Beogradu da „ulazi u pojedinačne slučajeve.“

Ne bi on ni o Savamali, ne bi on o ničemu bitnom. O cveću, drveću i lepotama Rima – može, o onome što Srbiju definitivno odvaja od evropske porodice naroda, o nedostatku demokratije i slobode – ni reči.

Razumljivo, neće Fabrici ostati da živi u ovakvoj Srbiji.

Zašto bi ulazio u pojedinačni slučaj novina Nova, kad to ne interesuje čak ni predsednika Udruženja novinara Srbije koji lakonski saopštava da ne vidi u čemu je problem da se štampa tabloid United grupe kad se već štampa i list Tabloid. Nesrećni predsednik ima pravo da ne zna da se Tabloid ne štampa u Srbiji. Ima pravo i na drskost i na glupost da novine Nova, mada o njima ama baš ništa ne zna, kao ni bilo ko drugi, poredi sa Tabloidom. Delovalo bi normalno da bude zabrinut kao šef jedne od esnafskih organizacija zašto je nekim njegovim kolegama uskraćemo pravo na rad, ali to je sasvim druga priča…

Ali predsednik UNS ima pravo da bude i pristrasan. Živi u ovakvoj Srbiji i ima pravo da uživa u jednoumlju. Ali Fabrici je valjda ovde da povremeno podseti ljubazne domaćine na neke vrednosti koje baštini moderna Evropa. Slobodu govora, liberalnu ekonomiju, pravo na izbor i poštene izbore.

To ga izgleda ne interesuje. Ja mu predlažem da se ne sekira mnogo za stanje demokratije u Srbiji i da predstojeće neradne dane, ako već ne ode kući u Rim, provede u Zapadnoj Srbiji. Tura  Rudnik, Zlatibor,Tara i Zlatar. Obavezno da ponese foto-aparat i nek se pričuva krpelja.

Kad je reč o diplomatskom postignuću, Štefica Cvek bi jauknula: „Kak si veliki!“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)