Podeli
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Zna on dobro simboliku, zato je i odlučio da to bude 5. oktobar, da iritira i nervira protivnike. Baš su juče i on i njegovi tapšači bili zauzeti, a i sutra im je nabijen raspored. Morali su danas o tome da odluče, isto kao što je i Vesić 6. aprila „morao“ da oboji fontanu u boje nemačke zastave.

Konačno, posle mukotrpnih pregovora između predsednika Srbije i lidera naprednjaka večeras ćemo saznati ime novog premijera. Cela nacija vrišti od uzbuđenja. Hrabri predsednik uspeo je da slomi otpor prvog čoveka SNS i njegovih karijerista. Takva borba mišljenja i rat argumentima do sada nisu viđeni.

Naslov ovog teksta mogao je da glasi: „Nova vlada će biti lošija od prethodne“ i bio bi surovo tačniji. Princip negativne selekcije, koji je u Srbiji ustoličen kao nepisani zakon, podrazumeva da svako sledeće kadrovsko rešenje bude lošije od prethodnog. Što bi rekli Zlatiborci „sastalo se zlo i gore, da se dogovore“. Rezultat tog dogovora biće nova srpska vlada koja će nadmašiti sve dosadašnje.

Mandatar i kadrovi za novu srpsku vladu ispiliće se iz mućkova. Najveći je onaj stvoren u junu, na izborima koji su bili sve samo ne odraz volje građana. Bez biranja, bez opozicije, bez kontrole. Trka jedne stranke sa sopstvenim satelitima uz ucene i kupovinu glasova. Iz takvog nedemokratskog glasanja porodiće se mandatar ili mandatarka, skraćeno „ka“.

Kakav karakter, kakve ciljeve treba da ima neko ko pristane da na takvoj „pobedi“ bude pemijer ili „ka“? Šta je to zbog čega bi neko poželo takvo mesto: Program, znanje, čestitost? Ili plan da se zaustavi moralno posrnuće čitavog društva, stopira stranačko zapošljavanje, iskoreni korupcija… A šta ćemo ako je motiv da se učestvuje u čerupanju države, muljanje s javnim preduzećima ili da se izbegne robija za već učinjeno.

Drugi mućak je što niko u Srbiji, sem jednog čoveka, ne zna ko će biti ministri u novoj vladi. Ne zna ni budući premijer ili „ka“, samo će dobiti spisak koji treba da pročita pred poslanicima. Onim poslanicima izabranim na, onakvim izborima u junu. Od kakvog plastelina treba da si napravljen pa da pristanaš na takvu igru.

Treći mućak je nešto bizarniji, on ne zadire u kršenja zakona ali je slika Srbije. Danima smo gledali kako tabloidi pomažu da se diskvalifikuju „nepodobni“. Obrušili su se na pojedine dosadašnje ministre, da im pokažu ko se pita i šta šef misli o njima. Da im se osvete što su se ponekad pokazali kao bića sa kičmom. Da pokažu i novajlijama gde spava toljaga.

U terminološkom smislu biće to vlada kontinuteta, u sadržajnom – korupcionaška. Taj naš nesrećni i nikad prekinuti niz nam garantuje da ćemo biti isto siromašni kao i do sada, da će nas lagati isto i više, i da će nas svađati sa kim stignu.

Moj favorit je gospođica Ana. Ona je već prošla kroz đavolja vrata, savladala je terminologiju, naučila udarce iz čučnja, ne ume da se postidi, ume da sluša i već je, zbog bratovljevih poslova sa Vladom u debelom sukobu interesa. Idealna, jer će se svi baviti njenim gresima, a ne kuda idu naše pare i naše sudbine.

Komentari

Vaš komentar