Foto: Framesira/Shutterstock

Predstojeći iOS 17 operativni sistem mogao bi da dobije funkcije koje su mnogi korisnici priželjkivali, uključujući i dugo iščekivanu mogućnost preuzimanja aplikacija van Eplovog App Store-a.

Piše: Milan Srdić

Prvobitno se verovalo da će Epl pauzirati sa velikim promenama na iOS-u 17 i umesto toga se fokusirati na popravku bagova. Razvoj iOS-a 17 je bio nižeg prioriteta, prvenstveno zbog rada na MR (mixed reality) headsetu koji će biti predstavljen ovog leta.

Međutim, strategija se promenila. Prema najnovijem Blumbergovom izveštaju, iOS 17 će doneti nekoliko novih funkcija kao odgovor na zahteve korisnika.

Blumberg je naveo i šta sve možemo da očekujemo ovog juna tokom Eplove WWDC 23 konferencije, kada će biti predstavljen novi operativni sistem.

Aplikacije sa svih strana

Epl konačno planira da dozvoli preuzimanje aplikacija sa alternativnih prodavnica, ali i sideloading – što znači da korisnici mogu preuzimati softver direktno sa interneta.

Ovo je dobra vest za sve: developeri ne bi morali da plaćaju Eplu proviziju od 15-30% za aplikacije koje se preuzimaju sa trećih strana, dok korisnici više ne bi bili ograničeni samo na Eplov App Store.

Foto: KOKTARO / Shutterstock

Takva praksa je oduvek bila karakteristišna za Android, dok se Epl tek sad odlučio na taj potez, pod pritiskom regulative Evropske unije tj. Zakona o digitalnim tržištima koji nalaže slobodnu konkurenciju.

Rukovodioci Epla su ovakav način preuzimanja softvera okarakterisali kao „najboljim prijateljem sajber kriminalaca“.

Poslednji rok do kada kompanije mogu da se usaglase sa ovim zakonom je 6. mart 2024. godine, tako da je sasvim realno očekivati promenu na ovogodišnjem Ajfonu.

Foto:Shutterstock/Jack Skeens

Epl CarPlay je softver koji integriše Ajfon uređaje sa ekranom i kontrolama u automobilu i time omogućava vozačima da koriste navigaciju, slušaju muziku ili primaju pozive, bez potrebe da koriste sam telefon.

Na prošlogodišnjoj WWDC konferenciji, Epl je predstavio nove CarPlay funkcionalnosti. Korisnici će moći da kontrolišu jačinu zvuka i radio preko CarPlay sistema. Epl takođe planira da uvede vidžete kao i podršku za automobile koji imaju više ekrana.

Prvi automobili koji će podržavati CarPlay nove generacije izlaze iz fabrika krajem 2023. godine, što verovatno znači da će novi iOS 17 takođe imati podršku.

Koji Ajfoni će moći da pokreću iOS 17?

Ajfon uređaji obično prvih 5 godina dobijaju softverska ažuriranja, tako da se pretpostavlja da će najstariji uređaji sa iOS 17 podrškom biti iPhone XS, iPhone X i iPhone 8.

***

BONUS VIDEO: Nikuda bez mobilnog telefona