Foto:Shutterstock

Samo u poslednjih nekoliko nedelja: Ben Silberman, suosnivač digitalnog pinboard servisa "Pinterest", podneo je ostavku na mesto izvršnog direktora; Joe Gebbia, suosnivač kompanije za iznajmljivanje nekretnina „Airbnb“, najavio je odlazak sa rukovodstva kompanije; „Apoorva Mehta“, osnivač aplikacije za isporuku namirnica „Instacart“, rekao je da će okončati svoj mandat izvršnog predsednika kada kompanija izađe na berzu, već ove godine.

Ostavke označavaju kraj jedne ere u ovim kompanijama koje su među najvrednijim i najpoznatijim u Silicijumskoj dolini. Investitori su poslednjih godina ulagali sve veće sume novca u grupu visoko cenjenih startap kompanija poznatih kao „jednorozi“ (kompanije vredne milijardu ili više dolara), a njihovi osnivači su tretirani kao vizionarski heroji.

Osnivači ovih kompanija su zadržali specijalna prava koja im omogućavaju da svoje kompanije drže pod kontrolom.

Pročitajte još

Međutim, kako je berza ove godine dramatično pala, posebno pogodivši tehnološke kompanije koje gube novac, ovaj pristup je počeo da se menja. Rizični kapitalisti su se povukli od sklapanja poslova i pozvali mlade kompanije iz Silicijumske doline da smanje troškove i oprezno postupaju.

Industrija je počela da govori o „ratnim direktorima“ koji mogu da urade više poslova sa manje resursa i koji se hvale lekcijama naučenim iz prethodnih kriza. Nema više strpljenja za vizionare. Kompanije predvođene osnivačima počele su da izgledaju kao obaveza, a ne imovina.

„Sve se promenilo u poslednja tri meseca i neće se uskoro vratiti na staro“, rekao je Vil Šroter, osnivač Startups.com.

Akcije „Pinteresta“ pale su za 60 odsto u odnosu na pre godinu dana, akcije „Airbnba“ pale su 25 odsto, a „Instacart“ je u martu snizio svoju internu procenu za skoro 40 procenata.

Silicijumska dolina San Hoze
San Hoze, centar Silicijumske doline FOTO Ben Lumis/Creative Commons Licence

Ipak, odlazeći iz ovih kompanija ostavili su optimistične poruke za sobom. Pinterest „tek počinje“, Airbnb je „u najboljim rukama u kojima je ikada bio“, a Instacart ima „ogromnu priliku pred sobom“, napisali su njihovi osnivači.

„Sigurno nije zabavno biti na čelu neke kompanije kada su tržišta u padu, ekonomija ima negativan trend, a broj regulativa je sve veći“, rekao je za Njujork Tajms Kevin Verbah, profesor biznisa na Vorton školi Univerziteta u Pensilvaniji.

Zakerberg pionir

Mark Zakerberg je među prvim osnivačima startapa koji je zahtevao od investitora da kontrola kompanije ostane u njegovim rukama. To je inspirisalo čitavu novu generaciju entuzijasta koji su želeli da pokrenu sopstvene kompanije.

Mark Zakerberg
Mark Zakerberg Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Kako je tehnološki sektor postajao dominantna snaga u ekonomiji, kult osnivača startapa je stigao i do popularne kulture. Osnivači kompanija su koristili svoje prednosti i ostajali na visokim pozicijama, čak i kada su kompanije prerasle njihove menadžerske veštine. Pored toga, držali su ih privatnim što je duže moguće, izbegavajući objavljivanje izveštaja o ostvarivanju prihoda.

„Mnogi osnivači i izvršni direktori ostaju predugo na tim pozicijama“, dodao je on.

Možda vas zanima

Ipak, nisu svi nedodirljivi. Adam Nojman je, nakon nekoliko afera, izbačen iz „WeWorka“ 2018. godine, iako je imao kontrolni paket akcija u kompaniji. Takođe, prljave prakse Travisa Kalancka, osnivača Ubera, rezultirale su njegovim svrgavanjem 2017. godine.

Osnivači koji su do sada ostali, uključujući Stripe, Coinbase i Discord — mogu očekivati veće zahteve i veći pritisak.

Osnivač startapa „Common“, koji se bavi upravljanjem zajedničkog životnog prostora, najavio da će se povući sa mesta izvršnog direktora. Karlen Holman, veteran hotelske industrije, preuzeće funkciju izvršnog direktora.

Aplikacija za trgovanje akcijama „Robinhood“ ove godine je otpustila više od 1.000 zaposlenih jer gubi aktivne kupce. Portparolka „Robinhooda“ je rekla da je kompanija nedvano prošla kroz reorganizaciju i da su angažovali stručnjake iz Komisije za hartije od vrednosti SAD.

Dan Dolev, analitičar u „Mizuho Securities“, rekao je da im je nekoliko investitora privatno predložilo da dovedu iskusnijeg izvršnog direktora da pomogne suosnivaču Vladu Tenevu.

Analitičari smataju da su oni tipični osnivači koji su veoma dobri u smišljanju novih ideja i u kreativnim stvarima, ali bi im dobro došla pomoć u upravljanju kompanijama.

Investitori kažu da očekuju još ostavki osnivača koji polako shvataju da moraju da rade sve više, za sve manje novca.

***

BONUS VIDEIO: Šorti: Silicijumska dolina

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)