Foto:Shutterstock

Nasin "Perseverance" rover detektovao je organsku materiju u novim uzorcima tla iz kratera Jezero na Marsu. Trenutno se utvrđuje da li u njima ima tragova izvornih mikroba, saopštila je američka agencija za istraživanje svemira.

„Pronašli smo peščani kamen sa zrncima i fragmente stene koji su nastali daleko od kratera Jezero – i laporac koji sadrži intrigantna organska jedinjenja“, saopštio je naučnik Ken Farli sa Tehnološkog instituta u Kaliforniji koji radi na projektu.

Pročitajte još

Rover je već analizirao uzorke stena i potvrdio da sadrže klasu organskih molekula koji su prostorno povezani sa sulfatnim mineralima, dodaje se u saopštenju.

„Važna je činjenica da je organska materija pronađena u vrsti sedimentne stene koja je na Zemlji poznata po očuvanim fosilima“, dodaje Farli.

Rover je od 7. jula sakupio četiri uzorka iz drevnog rečnog ušća u krateru Jezero, čime je ukupan broj uzoraka koji su zanimljivi naučnicima povećan na 12, piše u saopštenju.

Krater Jezero dobio je ime po opštini u Republici Srpskoj. Naučnici veruju da se na krateru nalazilo jezero, pre nekih 3,5 milijardi godina, zbog čega je nazvan upravo prema ovoj opštini.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici opštine Jezero pismo američke agencije NASA kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj opštini.

***

BONUS VIDEO: Fenomen prirode – „Mesečeva dolina“ na Zemlji

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare