Foto: Michele Ursi / Shutterstock

Društvena mreža Tviter navodno je obustavila mogućnost registracije korisnika brojeva telefona kosovskih operatera. Na situaciju prvi su ukazali uvređeni tviteraši, navodeći da je "Tviter uklonio Kosovo kao državu i kosovski pozivni broj +383".

Kako bi se uverili u ove tvrdnje, pokušali smo da se registrujemo na platformu koristeći sporan broj telefona. S obzirom da nemamo karticu sa pozivnim brojem +383, tokom registracije smo uneli mobilni broj telefona hotela koji se nalazi na Kosovu.

I, nakon prvog pokušaja – zaista, Tviter nije prihvatio ovaj broj kao validan.

Kako bi se dodatno uverili da je ovo istina, uneli smo još nekoliko različitih brojeva koji su javno dostupni na Guglu (restorani, hoteli, radnje) i svaki je bio odbijen. Onda smo otišli korak dalje.

Foto:privatna arhiva

Korak dalje

S obzirom na to da Tviter nije prihvatao brojeve sa +383 prefiksom tokom registracije, pokušali smo da na postojećem nalogu zamenimo broj.

Nekoliko klikova kasnije i:

Foto:privatna arhiva

Kosovo se zaista više ne nalazi na listi zemalja, ni tokom registracije, ni tokom izmene broja na nalogu.

Izvršni direktor Spejseksa i milijarder Ilon Mask, naveo je ranije da bi aktuelna situacija u Ukrajini mogla da se reši na sličan način kao što je to urađeno na Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ

Maja 2017. na Kosovu su svoje usluge zvanično prekinuli srpski operatori VIP mobile i Telenor, a MTS je prethodno registrovan u kosovskom sistemu kao MTS Doo, koji radi pod, kako iz Prištine ističu – privremenom i ograničenom dozvolom.

U planu je da se pozivni broj +383 masovno koristi, ali do toga nije došlo.

BONUS VIDEO: Tviter i Meta: Kraj zlatne ere? – gosti Stanko Crnobrnja i Zoran Torbica