Foto: Shutterstock, HANDOUT CABINET BELGIAN PRIME MINISTER / Belga Press / Profimedia

Izvršni direktor Spejseksa i milijarder Ilon Mask, naveo je večeras da bi aktuelna situacija u Ukrajini mogla da se reši na sličan način kao što je to urađeno na Kosovu.

Mask je na Tviteru napravio anketu među pratiocima sa pitanjem da li ljudi koji žive u Donbasu i Krimu treba da odluče da li su deo Rusije ili Ukrajine.

Na ovaj njegov tvit reagovao je Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

„Da li pokušavaš da legitimizuješ pseudoreferendume koji su se odvijali pod pretnjom oružja u uslovima progona, masovnog ubijanja i torture“, upitao je Podoljak.

Na to je Mask odgovorio da on predlaže glasanje pod nadzorom Ujedinjenjih nacija ili po njihovom izboru nekog drugog entiteta ili zemlje u koje imaju poverenje.

„Možda sličan pristup Kosovu“, dodao je još Mask uz link Britanike o nezavisnosti Kosova.

Inače, Mask je ranije večeras na svom Tviter nalogu objavio njegov predlog o sporazumu o miru između Ukrajine i Rusije koji sadrži četiri tačke.

Naime, kako je Mask napisao, on predlaže da se ponove izbori u pripojenim regionima sa istoka Ukrajine u kojima je Moskva sprovela referendume, ali da ovog puta da oni budu održani pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

„Rusija odlazi ako je to volja naroda“, napisao je Mask na Tviteru.

Dodaje da bi po ovom predlogu Krim ostao formalno deo Rusije.

„Kao što je bio od 1783, do greške Hruščova“, navodi Mask i dodaje da bi vodosnabdevanje Krima bilo obezbeđeno, imajući u vidu da je to poluostrvo imalo problem snabdevanaj vode zbog brane.

Kao poslednji deo Mask predlaže da Ukrajina ostane neutralna, što je važno imajući u vidu da je ta zemlja podnela inicijativu za članstvo u NATO.

Mask je pozvao korisnike Tvitera da glasaju za ovaj predlog.

Podsetimo, Mask je od početka ruske invazije na Ukrajinu, više puta Kijevu isporučivao opremu.

****

BONUS VIDEO – Ilon Mask kupuje Tviter kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar