Foto:promo

Sajber kriminalci pronalaze različite načine da iskoriste aktuelne situacije i trendove, posebno na društvenim mrežama kako bi targetirali njihove korisnike. Prevaranti su nedavno svoje aktivnosti usmerili i na korisnike Instagrama.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, na Darknetu se pojavila ban-as-a-service usluga kojaomogućava blokiranje naloga korisnika na Instagramu. U pojedinim slučajevima prevaranti koji nude ovakvu uslugu, takođe nude i usluge vraćanja naloga korisnicima u zamenu za novac.

Stručnjaci kompanije Kaspersky korisnicima preporučuju da budu posebno oprezni kada je reč o ovakvim prevarama.

Ana Larkina (Anna Larkina), stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky tim povodom je izjavila:

„Prevare koje targetiraju korisnike Instagrama pojavljuju se redovno, pa tako ni ova nije izuzetak. Prema onome što smo videli na vebu, ova prevara putem koje se blokiraju nalozi korisnika na Instagramu zbog lažnih pritužbi nije ograničena samo na jednog kriminalca – otkrili smo više primera koji nude takve šeme na vebu i blokirali ove stranice. Jasno je zašto je ovakva prevara popularna kao usluga.

Instagram je postao veoma važna platforma za pojedince i organizacije, a mnogima su društvene mreže izvor prihoda – na primer, umetnicima i kreatorima sadržaja. Ono što sada primećujemo je, u suštini, novi oblik digitalne zloupotrebe.
Srećom, Instagram je već upoznat sa ovom šemom i stoga očekujemo da će ovaj „posao“ vrlo brzo izgubiti relevantnost.

Glavni zaključak ove priče je da se u svakoj konfliktnoj situaciji ili problemu obratite tehničkoj podršci društvene mreže i da nikada ne pregovarate sa sajber kriminalcima. Nalozi na društvenim mrežama su nam izuzetno značajni i stoga sve što se dešava sa njima utiče na nas i u emotivnom smislu. S tim u vezi, žrtvama ovih prevara preporučujem sledeće:

1. Pokušajte da se smirite i objektivno procenite situaciju.

2. Prikupite dokaze – snimite sve što može potvrditi napad – ponude za otključavanje naloga, pretnje, sve poruke i obaveštenja.

3. Kontaktirajte administratore društvene mreže što je pre moguće, opišite što detaljnije šta se dogodilo i priložite sve dokaze.”

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar