Ono što ne valja rudarima kriptovaluta, valja gejmerima

IT 26. jun 202222:23
Podeli:
Foto: Shutterstock

Prema poslednjim izveštajima tržište kriptovaluta sve više posustaje, pa je mnogo onih koji polako odustaju od rudarenja. Usput odbacuju kompjutersku opremu koja im više nije potrebna, a hardver završava na sajtovima za prodaju.

Dugo su gejmeri patili zbog nestašice opreme, ali se stvari polako menjaju. Grafičke kartice, koje inače koštaju 500 ili više dolara, se sada prodaju upola cene. PC Gamer piše da su GPU-ovi iznenada preplavili tržište, a velika ponuda znači povoljnije cene.

Pročitajte još

Na to je uticalo nekoliko faktora, a najviše to što vrednost kriptovaluta opada još od početka godine. Zahvaljujući tome gejmeri mogu da se dočepaju grafičkih karti poput GeForce RTX 3060, koje su jeftine jer su pretrpele neke promene usled intenzivnog korišćenja.

Budući da se radi o polovnim karticama, logično je da gejmeri ne bi trebalo da žure s kupovinom, ali PC World piše da je kupovina polovne grafičke karte od iskusnog rudara bolja od kupovine iste robe od nekog gejmera. Razlog je jednostavan – ljubitelji video igara često overklokuju svoje grafičke karte.

Eksperti tvrde da polovne grafičke karte koje su se koristile za rudarenje i dalje mogu dobro da rade – naravno ako je prethodni vlasnik o njima vodio računa, prenosi PC Press. Rudari žure da se oslobode viška opreme, pa se čini da se završava period izobilja za kompaniju Nvidia, čiji su prihodi tokom kripto-groznice beležili vrtoglave skokove.

***

BONUS VIDEO: Ransomver - hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar