Foto: Shutterstock

Tržište desktop procesora doživelo je najveći pad prodaje tokom godišnjeg kvartalnog preseka u čitavoj svojoj istoriji.

Nikada se nije dogodio nepovoljniji finansijski kvartal po desktop procesore od prvog kvartala tekuće godine. U odnosu na prethodni kvartal, isporuka ovih procesorskih jedinica opala je za više od 30 posto, čineći ga najvećim kvartalnim padom u istoriji.

Pročitajte još

Din Mekaron (Dean McCarron) iz kompanije Mercury Research podelio je najaktuelnije podatke o isporuci desktop procesora koji nisu ohrabrujući. Međutim, i pored osetnog pada prodaje, analitičari tvrde kako nije sve tako crno i kako je tržište uporedo ostvarilo i nekoliko rekorda.

Za početak, povećan je prihod od isporuke serverskih procesora, kao i zarada od prodaje IoT jedinica. Pored toga, proizvođači procesora ostvarili su dobar profit usled povećane maloprodajne cene njihovih proizvoda.

AMD ispred Intela

Sa druge strane, kompanija AMD ostvarila je rekordan profit od prodaje svojih desktop procesora tokom prvog kvartala 2022. godine.

Ova kompanija ostvarila je napredak od impresivnih 71% u odnosu na isti kvartal prošle godine i ostvarila prihod od skoro šest milijardi dolara. Pored toga, ovo je i prvi put da je kvartalni prihod kompanije AMD premašio pet milijardi dolara. Dakle, ponovo istorijski rezultati, ali ovaj put pozitivni.

Uz to, kompanija AMD uspela je da ostvari veći udeo na tržištu desktop procesora u odnosu na isti period prošle godine. Tokom prvog kvartala 2021. godine, udeo kompanije AMD iznosio je 25.6%, dok je tokom istog perioda ove godine taj udeo porastao za preko 2% na 27.7%.

Iako naizgled mali napredak, ovo je odličan rezultat za ovu kompaniju koja se iz godine u godinu sve više približava svom glavnom konkurentu, kompaniji Intel. Ovo je jedan svakako fantastičan rezultat za kompaniju AMD, a dok oni slave, mi ćemo nastaviti da posmatramo dešavanja koja mogu uticati na opstanak personalnih računara.

***

BONUS VIDEO: Ransomver – hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Svi komentari (1)