Netflix krenuo sa otkazima: Otpustili 150 radnika, evo i zbog čega

IT 18. maj. 202213:10
Podeli:
Foto: Dennis Diatel / Shutterstock

Popularni striming servis otpušta 150 zaposlenih, kao i desetine izvođača radova nakon razočaravajućeg izveštaja o zaradi, navodeći „usporavanje rasta prihoda“ kao glavni razlog.

Smanjenje broja zaposlenih se odnosi uglavnom na kancelariju u Kaliforniji, a njih 150 čini oko 3 odsto zaposlenih u kompaniji na severnoameričkom kontinentu.

Pročitajte još

Iz Netflixa su saopštili da su otkazi posledica pada prihoda kompanije nakon što je došlo do egzodusa pretplatnika ove godine.

„Sporiji rast prihoda takođe znači da moramo usporiti rast troškova. Nažalost, danas otpuštamo oko 150 zaposlenih, uglavnom iz SAD. Ove promene su prvenstveno vođene poslovnim potrebama, a ne individualnim učinkom, što ih čini posebno teškim jer niko od nas ne želi da se oprosti od tako sjajnih kolega. Trudimo se da ih podržimo kroz ovu veoma tešku tranziciju. Zahvalni smo na njihovom doprinosu Netflixu.“, navodi kompanija u saopštenju.

Koji sektori poslovanja su u pitanju, zasad nije zvanično saopšteno, ali Los Anđeles Tajms piše da su otkazi uručeni uposlenicima sektora za regrutovanje, komunikacije i kreiranje sadržaja.

U aprilu je Netflix saopštio da je izgubio 200.000 pretplatnika u prva tri meseca 2022. godine i upozorio da se u narednom kvartalu očekuje dodatni gubitak od čak dva miliona korisnika. Ove vesti su dovele do pada akcija kompanije za 35 odsto u jednom danu. Sada akcije vrede 190 dolara, što je pad od 46 odsto u odnosu na najviši nivo.

Netflix danas ima 220 miliona pretplatnika širom sveta, stoga i dalje drži poziciju lidera na tržištu, ali konkurentske platforme poput Disney Plus, HBO i Amazonov Prime Video mu dišu za vrat.

Samo povlačanje Netflixa iz Rusije je kompaniju "koštalo" 700.000 pretplatnika.

Gubici su takođe rezultirali otkazivanjem nekoliko projekata iz Netflixove produkcije, a kompanija pokušava uvesti jeftiniji model usluge baziran na reklamama i suzbiti deljenje naloga kako bi rešila svoje poteškoće u poslovanju.

***

BONUS VIDEO: Horor filmovi - Zašto volimo da se bojimo?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar