Nestašica čipova uzela maha u Americi: akcije tehnoloških giganata opadaju

IT 26. jan. 202211:40 > 23:15
Podeli:
Foto:shutterstock

Uprkos povećanoj potražnji elektronskih uređaja, zalihe poluprovodnika u Sjedinjenim Američkim Državama su pri kraju.

Nedostatak čipova je doveo do velikih poremećaja u velikim industrijama. Milioni proizvoda – automobila, mašina za pranje veša, pametnih telefona i drugih oslanjanju se baš na ove čipove poznatije kao poluprovodnici (semiconductors), prenosi BBC.

Možda vas zanima:

„Sa ovolikom potražnjom i iskorišćenošću svih proizvodnih kapaciteta, jasno je da je jedini način da se borimo sa ovim nedostatkom povećanje proizvodnje čipova u zemlji“ – saopštila je Gina Riamondo, američka sekretarka za trgovinu.

Istraživanje je takođe pokazalo da je potražnja za poluprovodnicima 2021. godine porasla 17 odsto u odnosu na 2020.

U međuvremenu, demokrate američkog Predstavničkog doma predstavile su zakon koji ima za cilj povećanje konkurentnosti SAD sa Kinom. Ovo podrazumeva i ulaganje 52 milijarde dolara u proizvodnju i istraživanje poluprovodnika u toj zemlji.

Administracija predsednika Džoa Bajdena pokušava da ubedi Kongres da odobri finansiranje za povećanje proizvodnje čipova u SAD. Nedostatak ključnih komponenti stvara usko grlo u lancu snabdevanja.

Intel je već najavio da će uložiti 20 milijardi dolara u izgradnju kompleksa za proizvodnju čipova u Ohaju.

A u novembru prošle godine, Samsung je objavio da je odabrao lokaciju u Teksasu za svoju novu fabriku kompjuterskih čipova. Ovo postrojenje će biti vredno 17 milijardi dolara. Očekuje se da će fabrika biti u funkciji do druge polovine 2024. godine. To je najveća Samsungova investicija u Americi dosad.

Komentari

Vaš komentar