Soni je u problemu: Majkrosoftova „kupovina veka“ poljuljala kompaniju

IT 19. jan. 202214:23 > 17:10
Podeli:
Foto:Shutterstock/Michael Vi

Akcije japanskog tehnološkog giganta Sonija su opale na berzi u Tokiju nakon što je Majkrosoft kupio studio „Activition Blizzard“, prenosi CNN.

Akcije Soni grupe su u sredu zabeležile pad od skoro 13 odsto, što je doprinelo da čuveni „Nikkei 225“ indeks opadne za 2,8 odsto.

U borbi za popularnost među igračima Sonijev Playstation5 se smatra da ima prednost u odnosu na Xbox zbog odličnih ekskluzivnih naslova. Poslednjih godina Soni je ojačao svoju mrežu internih razvojnih studija za igre i isporučio niz ekskluziva.

S obzirom da se Sonijev poslovni model oslanja na ekskluzivne naslove, jučerašnja akvizicija Activision studija je drastično podigla konkurentnost Xbox-a. A Majkrosoft je već najavio da će na svoj servis GamePass dodati koliko god može naslova iz ponude Activision studija.

Ova odluka je proizvela najveći gubitak za Soni u poslednjih četrnaest godina. Kompanija je izgubila 20 milijardi dolara tržišne vrednosti u danu. Dugogodišnji akcionari Sonija tvrde da su akcije „kažnjene“ i da je Soni sada pod pritiskom da načini svoj sledeći veliki korak.

 

Komentari

Vaš komentar