Raketa Foto:EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Američka svemirska agencija "NASA" objavila je da ponovo otkazuje lansiranje rakete na Mesec. Prvi pokušaj lansiranja bio je otkazan zbog tehničkih problema 31. avgusta, a izgleda da ni danas nije išlo sve po planu.

NASA je, nakon prvog otkazivanja misije 31. avgusta, objavila da će danas ponovo pokušati da lansira veliku raketu nove generacije prema Mesecu.

Pročitajte još

U okviru priprema za današnje poletanje, iz Nase kažu da je bilo dosta problema sa curenjem goriva.

Nakon što je otkriveno da se područje curenja goriva zagreva, inženjeri su u više navrata pokušali da uvedu tečni vodonik u jezgro rakte. Problem se ponavljao više puta, a timovi stručnjaka nisu uspeli da pronađu rešenje.

„Tim je pokušao da reši probleme sa curenjem goriva, ali bezuspešno.“, napisala je NASA na Tviteru.

Lansiranje iz „Kenedi“ svemirkog centra na Floridi bilo je zakazano za 20:17 časova po našem vremenu.

NASA je kasnije najavila i konferenciju za novinare na kojoj će biti reči o detaljima odlaganja.

„Artemis I“ je predviđen kao probni let sa ciljem da se isproba nova „SLS“ raketa i obave sve pripreme za buduće misije. Naredna misija „Artemis II“ zakazana za maj 2024. godine, odvešće četiri astronauta do Meseca i nazad, bez sletanja na površinu.

Možda vas zanima

2025. godine „NASA“ planira da na površinu Meseca spusti dva astronauta, uključujući i prvu ženu, dok će druga dva astronauta ostati u orbiti Meseca u komandnom modulu.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svetu, ogromna dvostepena raketa „Spejs lanč sistem“ (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je „Saturn V“ leteo tokom programa „Apollo“ na Mesec 1960-ih i 70-ih godina.

***

BONUS VIDEO: Fenomen prirode – „Mesečeva dolina“ na Zemlji

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News